Drona de supraveghere, prăbușită joi noapte în Croația, ar fi traversat spațiul aerian al Ungariei și al României, a spus premierul croat Andrej Plenkovic, potrivit contului de Twitter al Nexta.
Primarul Zagrebului a spus că nu există niciun indiciu până în prezent că prăbușirea dronei a fost un act intenționat. Circumstanțele sunt investigate. Drona este suspectată a fi ucraineană, dar acest lucru nu este confirmat oficial. Markiyan Lubkjivsky, consilier al ministrului ucrainean al apărării, a declarat că drona prăbușită în Zagreb nu este ucraineană, relatează 24sata.hr.
Președintele croat Zoran Milanovic a declarat vineri că acesta este un incident grav aflat în anchetă, dar se estimează că nu a fost intenționat, potrivit agenţiei de presă croată Hina. Liderul croat a convocat vineri dimineață o întâlnire de urgență cu liderii forțelor armate croate și ai agențiilor de informații de securitate în legătură cu prăbușirea dronei la Zagreb.
Primarul Zagrebului, Tomislav Tomasevic, a declarat vineri că prăbușirea dronei este un eveniment fără precedent și că doar norocul a făcut ca nimeni să nu fie ucis, dar că nu există indicii că ar fi fost vreun act intenționat. Premierul Andrej Plenkovic a spus că este o aeronavă de fabricație rusă, dar că nu este sigur dacă se află în posesia armatei ruse sau ucrainene. "A venit în Croaţia din direcţia Ungariei, iar în Ungaria din România. A zburat câteva minute în Croaţia, apoi a căzut", a spus premierul croat Andrej Plenkovic.
Ministrul Apărării din Croația, Mario Banozic, a susținut vineri la prânz, o conferință de presă în care a dezvăluit detalii despre prăbușirea dronei la Zagreb, joi, la scurt timp după ora 23:00. Aparatul de zbor a făcut un crater lat de trei metri și adânc de un metru.
”Am închis toată zona, iar poliția militară a reacționat. Cooperăm cu NATO și țările vecine. Ancheta continuă, avem câteva date pe care trebuie să le confirmăm. Problema este ținta dronei. Am vorbit cu miniștrii Apărării din Ungaria și Slovenia, am schimbat informațiile pe care le avem. Aeronava a intrat în Croația la ora 22:57, venea din Ungaria, a stat 7 minute și se deplasa cu o viteză de 700 de kilometri pe oră”, a spus ministrul. ”Am fost informați de prăbușire după accident, a zburat timp de șapte minute. Acum informațiile sunt importante, informațiile din Ungaria, România” a subliniat Banožić.
Josip Stimac, un fost comandant al Forțelor Aeriene Croate, susține că este vorba de o dronă de recunoaștere, un vehicul aerian fără pilot care a fost în serviciul URSS. ”Are senzori pentru camere, camere infrarosu, radar, camere termice... Nu este o jucărie. Are aproximativ 14 metri lungime și are o anvergură a aripilor de patru metri și cântărește aproximativ 4 tone. Aeronava este programată la sol înainte de zbor și nu există posibilitatea de a corecta traiectoria” , a spus Stimac, citat de 24sata.hr. Acesta a adăugat că acest model de dronă a încetat să fie produs în 1989.
O dronă de fabricaţie sovietică de tip Tu-141, folosită și de Ucraina, s-a prăbușit în Parcul Jarun, la Zagreb
Aeronava s-a prăbuşit în noaptea de joi spre vineri într-un parc din capitala croată, Zagreb, a anunţat poliţia, iar presa scrie că pare să fie vorba despe o dronă de recunoaştere, de fabricaţie sovietică, de tip Tupolev 141 (Tu-141), folosită recent de forţele ucrainene, relatează AFP.
Autorităţile croate au închis accesul în zonă, un parc situat la şase kilometri de centrul Zagrebului. Poliţia a fost alertată de către locutori care au auzit o ”detonare, după căderea unei aeronave”. ”Un crater a fost descoperit în zona verde” a Parcului Jarun, situat pe malul unui lac, şi ”două paraşute”. Mai multe maşini au fost avariate, precizează poliţia.
Primii martori oculari au distribuit mai târziu pe internet fotografii cu un crater de mari dimensiuni, două paraşute rămase agăţate în copacii din zonă şi resturile unei aeronave cu însemne în alfabetul chiliric, care nu este folosit în Croaţia, şi o stea roşie. O ipoteză vehiculată de presă este că drona a fost avariată şi a ajuns până în Croaţia, care nu are graniţă comună cu Ucraina, survolând fără a fi detectată circa 700 de kilometri din teritoriile Ungariei şi Croaţiei.
Presa croată citează experţi în aviaţia militară potrivit cărora ar fi vorba despre o dronă de recunoaștere de tip Tu-141 folosite recent de către forţele ucrainene. Tu-141 este o dronă de fabricaţie sovietică, folosită în anii 70 şi 80. Această dronă aterizează cu ajutorul unor paraşute. Zagrebul se află la aproximativ 550 de kilometri de frontiera Ucrainei, invadată, de la 24 februarie, de Rusia.
Site-ul The Drive susţine că este, de asemenea, posibil ca şi Rusia să fi folosit un astfel de aparat de zbor pentru a acționa ca momeală într-o încercare de stimulare a apărării aeriene a Ucrainei, dar nu sunt încă dovazi în acest sens în acest moment. Ar fi putut ajunge la Zagreb dacă ar fi fost lansată din Belarus.
Preluare: observatornews.ro