În data de 28.09.2018, în jurul orei 04.30, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, judeţul Suceava, pe sensul de intrare în ţară, cetățeanul ucrainean K. R., în vârstă de 40 de ani, care călătorea în calitate de pasager într-un vehicul marca Fiat Scudo, înmatriculat în Ucraina.

Existând suspiciuni că bărbatul transportă țigări, polițiștii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au efectuat un control amănunțit asupra mijlocului de transport, persoanei și bagajelor.

Astfel, a fost descoperită ascunsă şi nedeclarată, în vederea sustragerii de la controlul vamal, în bagaje, dar şi asupra persoanei într-un articol vestimentar special confecţionat pentru disimularea ţigărilor, cantitatea de 294 pachete de ţigări, de provenienţă ucraineană.

Ţigările, în valoare totală de 440 lei, au fost ridicate în vederea confiscării, iar persoana în cauză a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 de lei.

De asemenea, față de cetăţeanul ucrainean s-a luat măsura interzicerii intrării în România pentru o perioadă de 5 ani.

În data de 27 septembrie a.c., la nivelul S.P.F. Vicovu de Sus – I.T.P.F. Sighetu Marmației s-a declanșat o acțiune pe linia combaterii contrabandei cu țigări în zona de responsabilitate.

Astfel, în jurul orei 19.45, polițiștii de frontieră au observat în apropierea frontierei de stat, pe raza localității Frătăuții Noi, județul Suceava, mai multe persoane care transportau, în spate, colete voluminoase spre interiorul țării.

Imediat, colegii noștri au acționat pentru reținerea celor în cauză efectuând somațiile legale prin voce, moment în care bărbații au abandonat coletele și au fugit spre teritoriul ucrainean.

În cel mai scurt timp, au fost anunțate despre caz autoritățile de frontieră ucrainene, iar în urma cercetării zonei au fost descoperite mai multe colete care conțineau cantitatea de 13.500 pachete cu țigări de proveniență ucraineană, în valoare de 158.000 de lei.

În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări pentru identificarea persoanelor implicate şi a documentării întregii activități infracționale, sub directa supraveghere a unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți.

Tot în data de 27 septembrie a.c., în jurul orei 12.00, polițiști de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Brodina, judeţul Suceava, au observat, în apropierea frontierei de stat, într-o zonă greu accesibilă de pe raza localității Costileva de Sus, o persoană care încărca într-un autoturism de teren mai multe colete voluminoase.

Imediat, colegii noștri au acționat pentru reținerea bărbatului, efectuând somațiile legale prin voce, moment în care acesta a abandonat coletele şi autoturismul și a fugit în zona împădurită din apropiere.

Deoarece persoana în cauză nu s-a supus somațiilor legale prin voce, au fost trase trei focuri de avertisment în plan vertical, însă nici de această dată aceasta nu s-a oprit şi a profitat de terenul greu accesibil şi împădurit pentru a nu fi prins.

Din primele verificări, în mașina abandonată au fost descoperite mai multe colete care conțineau țigări de proveniență ucraineană, fapt pentru care autoturismul a fost dus la sediul sectorului, unde, în urma inventarierii, a rezultat cantitatea de 7.450 pachete cu țigări de proveniență ucraineană.

Ţigările în valoare de 88.000 lei au fost ridicate în vederea confiscării, iar autoturismul de teren marca Mitsubishi Shogun, înmatriculat în Marea Britanie, în valoare de 9.000 de lei, a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor

În cauză, se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, precum și pentru documentarea întregii activități infracționale.

Tot ieri, în jurul orei 19.00, un echipaj al Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Maramureș aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu a observat pe raza localității Oncești, jud. Maramureș, un autoturism marca Volkswagen Passat care se deplasa cu viteză.

În momentul în care conducătorul auto a observat echipajul poliției de frontieră, a virat brusc pe o stradă lăturalnică, acroșând un stâlp de electricitate.

Conducătorul auto a abandonat mașina, încercând să fugă, moment în care lucrătorii noștri au acționat pentru reținerea acestuia, efectuând somațiile legale prin voce. Deoarece persoana în cauză nu s-a supus au fost executate cinci focuri de avertisment în plan vertical cu respectarea prevederilor legale.

Din primele verificări efectuate asupra mijlocului de transport, polițiștii de frontieră au descoperit în acesta o cantitate de țigări, fapt pentru care mașina a fost dusă la sediul poliției de frontieră pentru continuarea cercetărilor.

În urma inventarierii țigărilor, a rezultat cantitatea de 3.490 pachete cu țigări de diferite mărci, de proveniență ucraineană, a căror valoare se ridică la suma de 41.000 lei.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, iar întreaga cantitate de țigări a fost ridicată în vederea confiscării.

Autoturismul în valoare de 15.000 lei, folosit la activitatea infracțională, a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și