Pregătirea salatei a fost supervizată de președintele Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism (ANBCT) România, Ștefan Bercea, împreună cu chef Samuel Rus, președintele filialei județene a asociației.

"La salata de primăvară, așa am numit-o noi, am folosit 300 de kg de salată bio și zeci de kg de castraveți, morcovi, țelină, roșii, ardei gras, ridichi, ceapă verde, brânză telemea de oaie, crutoane cu ulei de măsline și usturoi și 24 de kg de piept de pui făcut la cuptor cu ierburi aromate. În total, cu dressing, cu brânză și carnea de pui, a ajuns la o tonă. M-am bucurat să fiu invitat la acest mare eveniment, prima ediție a târgului Primăvara din grădină", a declarat, pentru AGERPRES, Ștefan Bercea.

Într-un recipient larg cu diametrul de trei metri, a fost pusă mai întâi salata verde, tocată mărunt, produsă ecologic, peste care, în formă de stea au fost așezate rânduri colorate de morcovi dați prin răzătoare, ridichi și castraveți feliați, cubulețe de brânză, gogoșari roșii felii, crutoane aromatizate, ceapă verde și roșii din primele recolte ale anului. De jur împrejur, s-a turnat un dressing preparat din iaurt, ulei de măsline, muștar, miere și oțet de mere.

Toate ingredientele mărunțite estetic au fost apoi amestecate vârtos de cei doi bucătari, dar și cu ajutoare din public. Toți cei care au trecut sâmbătă seara prin curtea cetății au avut parte de o porție delicioasă de salată din verdețuri sănătoase.

La pregătitul salatei, mai exact la mărunțirea ingredientelor, au lucrat timp de aproape trei ore membrii Asociației pentru Cercetarea și Promovarea Produselor Agroalimentare "Crișana", organizatorii evenimentului. Prezentatorul tuturor evenimentelor a fost președintele asociației, conferențiarul Dorin Popa, reputat oenolog.

În paralel cu pregătirea salatei, opt echipe de elevi de la licee din județ au concurat pe aceeași temă, salata, doar că au avut libertatea să își aleagă ce fel de salată vor prezenta în concurs. Unii au gătit salată de fructe, alții de legume. Concursul a fost câștigat de Liceul "Mihai Viteazul" din Oradea, juriul fiind condus de Ștefan Bercea.

"Am fost plăcut surprins să văd ce au pregătit și au prezentat elevii care au participat la concurs. Pot să apreciez că au fost foarte bine îndrumați de profesorii lor", a spus Ștefan Bercea.

Acesta a adăugat că speră ca prin tinerele generații care se formează acum să crească și să se dezvolte filiala asociației din județ, condusă de Samuel Rus.

"Evenimentul acesta de la Oradea arată grija pentru tinerii conștienți, preocupați atât de o alimentație curată, cât și de un stil de viață sănătos", a precizat Bercea.

Prima ediție a festivalului "Primăvara din grădină", menit să promoveze produsele locale și un regim de viață sănătos, aduce, în perioada 26-28 mai, în Cetatea Oradea, în jur de 30 de producători autohtoni de legume, fructe, vinuri, pălinci, brânzeturi, miere, uleiuri din tot felul de semințe, sucuri de cătină și alte fructe presate la rece, produse de panificație sau apicole.

Pe lângă târgul propriu-zis sunt organizate mai multe work-shopuri pentru fermieri și consumatori, concursuri pentru copii, demonstrații de întreținere prin mișcare, spectacole de muzică populară și concerte.

În premieră, vineri seară, orchestra filarmonicii a concertat în aer liber, interpretând mai multe piese simfonice, printre care "Primăvara", de Vivaldi. În program figurează Trupa Taxi cu un concert sâmbătă seara, iar duminică seara va cânta solista Adda.

Festivalul "Primăvara din Cetate" este organizat de Asociația pentru Cercetarea și Promovarea Produselor Agroalimentare "Crișana" în colaborare cu Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și regiune, Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor și Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și