Peste 100 de mii de ruși au fost aduși pe stadion, cu steaguri și cocarde cu litera „Z”, cea care este marcată și pe tancurile din Ucraina. La manifestație, care este de fapt una de susținere a războiului din Ucraina, participă și Vladimir Putin.

Stadionul, care a găzduit finala Cupei Mondiale în 2018, este plin de oameni care celebrează la ordinul autorităților ruse anexarea Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă. Presa rusă scrie că aproape 100 de mii de oameni sunt pe stadion, iar apriximativ 130 de mii în afara acestuia.

Câțiva reporteri străini aflați încă la Moscova scriu pe twitter că mulți dintre participanți sunt angajați la stat care au fost luați de la muncă și transportați cu autobuzul. Alții au fost luați direct de pe stradă și aduși forțat la eveniment.

Pe stadion, oamenii urmăresc un videoclip cu steagurile ucrainene care ard. Unii dintre manifestanți au venit la stadion cu tablouri cu chipul lui Vladimir Putin pe ele.

Repoterii The Guardian scriu că studenți și angajați la stat au fost forțați să participe și li s-a spus că vor fi plătiți suplimentar sau că vor primi au o zi de vacanță pentru a se alătura mitingului de pe stadionul cu peste 80.000 de locuri. De altfel, raportările de pe rețelele sociale arată că marea majoritate a mulțimii care s-a adunat pe stadionul Luzhniki este plătită. Unii au primit între 300 și 1.400 de ruble.

Propaganda de la Moscova a adus până și un cetățean care susține că este tatăl unui soldat rus ucis în Ucraina. „Trebuie să terminăm ceea ce am început și să ne eliberăm pământul de fascism”, a spus individul, flancat de prezentatorii care purtau geci inscripționate pe piept litera Z, simbol al invaziei ruse în Ucraina.

Discursul lui Vladimir Putin

„Oamenii din Crimeea și cei din Sevastopol au făcut lucruri corecte când au pus bariere în calea nazismului. Cei care trăiesc în Donbas nu sunt de acord cu aceste lucruri, iar operațiuni de pedepsire au avut loc împotriva lor. Au fost atacați în continuu, iar noi numim acest lucru genocid. Pentru a-i scăpa de această suferință, a fost motivația noastră și principalul motiv al operațiunii din Donbas”, a declarat Putin, citat de agenția de presă rusă Tass.

Putin a mai spus că și că scopul „operațiunii” actuale din Ucraina este „de a salva oamenii de la genocid”. Președintele rus a argumentat decizia de anexare a Crimeei, spunând că „trebuia scoasă din starea umilitoare în care se afla, aceea de a nu face parte din Federația Rusă”.


Preluare: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și