Ne-am deplasat pe strada Bobâlna și ce am văzut acolo ne-a îngrozit. Era un peisaj din filmele de groază, iarba nu avea culoarea verde ci una maro deschis, întreaga zonă fiind învăluită în praf, aerul fiind irespirabil.

Societatea în cauză a instalat în urmă cu aproximativ trei luni două utilaje de fabricație a rumegușului compactat („brichete de rumeguș”) în incinta fostei platforme CPL, lângă strada Bobâlna.

Acesta a fost și momentul în care a început coșmarul pentru mai mulți locuitori din zonă. Utilajele în cauză provoacă o puluare de nedescris. Întreaga zonă este acoperită de praf rezultat în urma procesului de tocare a lemnului. Iarba, casele, anexele și drumul sunt acoperite de un strat gros de rumeguș iar aerul este irespirabil, fiind încărcat de particule fine în suspensie.

Locuitorii de pe segmentul respectiv al străzii Bobâlna sunt disperați, purtând când ies afară din casă mască de protecție pentru a putea respira: „Am ajuns în propria curte și casă să nu mai putem respira. Am o soție bolnavă la pat și asta mai îmi lipsea acum”, ne-a relatat un domn cu lacrimi în ochi.

Pe lângă praful insuportabil pe care îl generează, utilajele fac și o gălăgie insuportabilă. O doamnă ne-a relatat că utilajele funcționează non-stop, oamenii din zonă nemaiputând să doarmă nici noaptea: „Să auziți doar cum sună la patru dimineața măgăoaiele astea de nu poți nici dormi”.

Locuitorii din zonă au făcut numeroase reclamații la Garda de mediu și la Direcția de sănătate publică. Nu s-a rezolvat nimic. Domnul Mihnea, locuitor din zonă, ne-a relatat că în urma reclamațiilor în incinta fabricii s-a deplasat un echipaj de la Garda de mediu și aceștia au ajuns la concluzia că utilajele în cauză sunt defecte și că nu ar funcționa de mai mult timp. În realitate, utilajele sunt în funcțiune și produc „bricheți” și poluare (vezi VIDEO). „De la DSP ne-a spus o doamnă la telefon că nu au bani de benzină să vină la fața locului”, ne-a mai relatat domnul Mihnea.

Locuitorii din zonă ne-au pus la dispoziție documentul de control încheiat de către Garda de mediu din care reținem următoarele: „la data efectuării controlului cele două tocătoare (...) nu funcționau din motive tehnice”.

O doamnă mai în vârstă, cu lacrimi în ochi, ne-a arătat mai multe cămăși albe pe care a făcut greșeala să le pună la uscat afară și pe care acum le poate respăla sau arunca la gunoi.

Locuitorii din zonă sunt disperați și au declarat că din partea autorităților locale (Consiliu local și Primar) nu au primit niciun fel de răspuns legat de situația existentă.

Vom reveni cu Puncte de vedere din partea autorităților și a societății Aviva SRL, în condițiile în care le vom primi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și