„Situaţia economică este gravă, nu serveşte la nimic să minimalizăm”, a declarat şeful statului francez în cadrul Consiliului de Miniştri. Dar, a subliniat el, „pana de creştere priveşte întreaga Europă”, a explicat Vallaud-Belkacem, redând cuvintele preşedintelui francez, la briefingul de presă săptămânal.

Potrivit acesteia, Francois Hollande a menţionat „scăderea cererii europene” pentru a explica indicatorii proşti economici, chiar dacă Franţa a fost „mai puţin lovită decât vecinii săi”.

Franţa a intrat oficial în recesiune, după anunţul de miercuri privind declinul cu 0,2% a PIB, în primul trimestru din 2013, similar cu cel înregistrat în ultimele trei luni din 2012.

Această veste proastă sporeşte presiunea asupra lui Francois Hollande care urmează să se întâlnească, în cursul zilei, la Bruxelles, cu responsabilii Comisiei Europene care aşteaptă reforme de la statul francez, în schimbul unui răgaz de doi ani acordat pentru a-şi ţine angajamentele privind reducerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB, menţionează AFP.

La rândul său, ministrul francez al economiei, Pierre Moscovici, a declarat, miercuri, că intrarea în recesiune a Franţei „nu este o surpriză” şi „se datorează mai ales mediului din zona euro”. „Acum va trebui să ne întărim şi mai mult mecanismele economice, să ne mobilizăm toată energia pentru a crea locuri de muncă şi să facem astfel încât să avem o economie mai suplă, mai competitivă, mai reactivă, mai creativă, mai inovantă. Asta face guvernul”, a explicat el.

Potrivit Eurostat, zona euro este în recesiune cu o scădere de 0,2% din PIB în primul trimestru al 2013.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și