Potrivit studiului, în 2013 autorităţile au desfiinţat 165 de tabere din cele 400 înregistrate în Franţa, expulzând 19.380 de persoane, faţă de 9.404 în 2012, când au fost desfiinţate 97 de tabere, şi 8.455 în 2011.

În plus, au avut loc 22 de evacuări în urma unor incendii, fiind afectate 2.157 de persoane.

Aproximativ 17.000 de romi, în principal din România sau Bulgaria, trăiesc în tabere ilegale, potrivit statisticilor oficiale.

Numărul expulzărilor este ridicat deoarece unele persoane au fost strămutate în mai multe rânduri.

"Evacuările forţate sunt expresia politicii de respingere a romilor, care "a luat amploare" în timpul guvernării de stânga, spun autorii raportului. "Autorităţile doresc un singur lucru: revenirea lor în ţările de origine", mai afirmă autorii raportului.

E subliniază însă că "această politică nu este justificată, este costisitoare şi inutilă", deoarece nu-i poate împiedica pe romi să revină în Franţa.

În anumite cazuri, familiile se reinstalează chiar într-o tabără desfiinţată, a subliniat pentru AFP unul dintre autorii studiului, Philippe Goossens, care a dat exemplu o tabără din apropiere de Porte de la Chapelle, un cartier situat la nord de Paris.

Ministrul de interne, Manuel Valls, a apărat frecvent politica Guvernului de desfiinţare a taberelor, motivând că, în opinia sa, "romii au vocaţia să revină în România sau în Bulgaria".

De asemenea, în septembrie anul trecut el a pus sub semnul întrebării dorinţa romilor de a se integra, ceea ce a provocat o criză profundă în Guvernul de la Paris.


Preluare: MediaFax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și