„Conform documentelor ”confidenţial-apărare” obţinute de Disclose şi informaţiilor din surse deschise, Franţa a eliberat cel puţin 76 de licenţe de export pentru material de război către Rusia din 2015”, scrie Agerpres, citând AFP. „Suma totală a acestor contracte: 152 de milioane de euro, aşa cum se arată în ultimul raport către legislativul francez privind exporturile de arme”, precizează Disclose, care s-a remarcat de mai multe ori prin publicarea de informaţii despre vânzările de arme franceze.

„Franţa îşi respectă cu stricteţe angajamentele internaţionale, în special tratatul privind comerţul cu arme şi poziţia comună a UE”, a reacţionat pe Twitter purtătorul de cuvânt al Ministerului francez al Apărării, Herve Grandjean.

După anexarea Crimeii în 2014 de către Rusia, Uniunea Europeană a impus un embargo asupra livrărilor de arme, dar Franţa a continuat să furnizeze echipamente în baza unor contracte semnate înainte de această dată.

„Franţa a permis executarea unor contracte semnate înainte de 2014”, în baza unei anumite clauze care prevede că un contract încheiat înainte de anexarea Crimeii poate fi dus până la capăt, iar livrările de echipamente făcute înainte de iulie 2014 pot fi continuate, afirmă responsabilul francez. „Această posibilitate este prevăzută în mod clar de regimul de sancţiuni instituit împotriva Rusiei în 2014”, susţine el.

Printre materialele livrate se numără camerele de termoviziune pentru echiparea blindatelor, potrivit Disclose, care adaugă că aceste materiale ar putea să fie folosite de armata rusă acum în Ucraina. Industria franceză a livrat, de asemenea, forţelor aeriene ruse sisteme de navigaţie şi sisteme de imagistică pentru elicoptere, potrivit publicaţiei menţionate.


Preluare: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și