„Bashar al-Assad este exclus de fapt” dintr-un posibil guvern de tranziţie, a spus şeful diplomaţiei franceze într-un interviu acordat postului de radio RTL. El a menţionat, totodată, că se lucrează pentru ca reuniunea de la Geneva să poată avea loc „la sfârşitul lunii mai”.

Întrebat dacă preşedintele sirian va fi prezent, Fabius a răspuns „evident că nu” şi a reafirmat că proiectul de acord ce va fi prezentat la conferinţă menţionează că „va exista un guvern cu puteri depline alcătuit prin consimţământul ambelor părţi”.

Potrivit interpretării ministrului francez, aceasta înseamnă că „va fi un guvern diferit de cel actual, învestit cu puteri depline şi care va fi constituit prin acordul ambelor părţi, iar Bashar al-Assad nu are toate puterile şi nu ar fi acceptat niciodată de opoziţie”.

Fabius a ţinut să precizeze că nu i se cere preşedintelui sirian să demisioneze înaintea conferinţei, dar a recunoscut că succesul acesteia va fi foarte greu de obţinut. În opinia sa, una dintre priorităţi o constituie „evitarea extinderii conflictului în regiunile învecinate”.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și