Mandatele de aducere erau emise pentru aproximativ 100 de elevi, dar nu s-a pus problema punerii lor in aplicare inainte de realizarea procedurii de citare, a spus Bogdan Staicu, procuror-sef la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti.

"Din cele 250 de persoane (numarul elevilor care au sustinut proba de limba romana a bacalaureatului la Liceul Dimitrie "Bolintineanu" din Capitala, n.r.) erau 100 care trebuiau sa reprezinte primul esalon, care sa fie audiate, daca se putea azi, maine, cel tarziu luni, iar celelalte peste o suta de persoane urmau sa fie audiate la epuizarea primului esalon. Aceste 100 de persoane sunt persoanele care fie s-au aflat in salile in care au fost gasiti asupra supraveghetorilor bani nejustificati, fie sunt 16 elevi in privinta carora exista o lista, iar alaturi de aceasta lista existau rezolvarile subiectelor la limba romana xeroxate in 16 exemplare. Deci acestia au fost cei vizati cu prioritate", a declarat Staicu.

Procurorul a spus ca acesti 100 de elevi trebuiau identificati, la liceu, si citati. "In situatia in care acesti elevi nu se prezentau in momentul convenit pentru audiere in urma acestei citari, se puneau in executare mandatele de aducere referitoare la acestia (...) Avand in vedere numarul foarte mare de persoane care trebuiau audiate, au fost emise (mandate de aducere, n.r.), dar nu puteau fi puse in executare", a mai declarat magistratul.

Staicu a mai spus ca elevii care nu voiau sa mearga in acel moment, direct de la liceu, la audieri ar fi convenit cu politistul sa vina alta data, si daca nici la data respectiva nu se prezentau, atunci ar fi fost pus in executare mandatul de aducere, adica ar fi fost condusi la audieri.

Pe de alta parte, 17 elevi s-au prezentat, singuri, ieri, 5 iulie, la audierile de la Politia Capitalei, "in ciuda impactului mediatic", a mai spus Staicu, precizand ca isi asumasera angajamentul in acest sens mai mult de 20.

"Elevii nu au fost umiliti, nu li s-au incalcat drepturile, motiv pentru care s-au si prezentat din proprie initiativa la Politia Capitalei", a mai declarat Bogdan Staicu.

Tot in cursul zilei de ieri, procurorul-sef Bogdan Staicu a mai spus ca cei aproximativ 250 de elevi, impartiti in cele cinci sali de examinare de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", in care s-au gasit sume nejustificate de bani in urma descinderilor din 1 iulie, sunt martori la posibile infractiuni de coruptie, acesta fiind motivul pentru care ei ar trebui audiati.

Politistii au mers ieri la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", cu autocare, pentru ca 100 de elevi sa fie dusi la audieri, dupa sustinerea ultimei probe a bacalaureatului. in fata intrarii in curtea Liceului "Bolintineanu" erau zeci de parinti care isi asteptau copiii. Unii dintre parinti, nemultumiti ca politistii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul si a-i duce la audieri, i-au huiduit si au reclamat ca acestia fac un abuz. Totodata, la intrarea autocarului in curtea liceului au existat si altercatii intre parinti si politisti.


Preluare: eMaramures.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și