Fie că sunt fumători activi sau pasivi, oamenii expuși la fumul de țigară ar prezenta un risc cu circa 30% mai mare să își piardă auzul decât nefumătorii, rezultă din studiul al Universității din Manchester. Cercetătorii au recurs la teste auditive și chestionare pe 164.770 persoane provenite dintr-o bancă britanică de date medicale, UK Bank, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani. Rezultatele confirmă studiile precedente, arătând că există cu circa 30% mai mulți oameni afectați de surditate printre fumători decât printre nefumători. Studiul mai stabilește și o legătură directă între riscul pierderii auzului și cantitatea de țigări consumată.

Îngrijorător este și faptul că fumatul pasiv are efecte aproape la fel de nefaste ca fumatul direct. Persoanele expuse fumului de țigară între două și nouă ore pe săptămână riscă cu 28% mai mult să aibă auzul afectat decât cele care stau într-un mediu sănătos. Riscul este mai mare cu 39% dacă timpul de expunere este mai mare de zece ore pe săptămână.

"Este important să atragem atenția asupra fumatului pasiv în cadrul dezbaterii în privința interzicerii țigărilor în locurile publice", declară în Le Figaro doctorul Piers Dawes de la departamentul de psihologie al Universității din Manchester, principalul autor al studiului. "Dacă reușim să reducem la minim expunerea la fumul de țigară, vom constata o scădere a cazurilor de surditate în rândul populației", arată el.

Studiul nu menționează cauzele efectelor nefaste ale fumatului asupra urechii, însă autorii lui subliniază că rezultatele "sugerează că substanțele din tutun ar putea avea o influență toxică directă asupra auzului". Ei amintesc că tutunul acționează și indirect asupra urechii, prin efectele asupra sistemului vascular. Nicotina din țigări este un vasoconstrictor — provoacă îngustarea vaselor—, dăunând astfel irigării urechii interne.

"Studiul nostru arată și că reducerea fumatului pare a duce la scăderea riscului de pierdere a auzului. Oprirea fumatului ar putea chiar să elimine acest risc", încheie dr Dawes.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și