Miercuri, 8 noiembrie, în Sala Nicolae Titulescu a Palatului Parlamentului, reprezentanții Camerei Deputaților au primit vizita delegației Grupului de prietenie Austria – România și Bulgaria din Parlamentul austriac conduse de deputatul Partidului Social Democrat din Austria, Harald Troch, președintele grupului. Acesta a fost însoțit de deputatul Partidului Popular Austriac Nico Marchetti, de deputatul Partidului Libertății din Austria Philipp Schrangi, de deputatul Partidului Verzilor din Austria Georg Burtstmayr, de deputatul Partidului Noua Austrie Stephanie Krisper și de doamna Heike Malicek, reprezentant al Direcției Afaceri Internaționale din Parlamentul Republicii Austria. Delegația austriacă a avut în componență reprezentați ai celor cinci partide care compun Parlamentul Austriac. Din partea Ambasadei Republicii Austria la București a fost prezentă E.S. Adelheid Folie, ambasador și Tobias Fuchs, practicant în cadrul Ambasadei.
Din delegația Camerei Deputaților din Parlamentul României au făcut parte deputatul PSD Maramureș Gabriel Zetea, chestorul Camerei Deputaților, dar și parlamentarii social-democrați Marian Mina - deputat de Giurgiu, Horia Țuțuianu - deputat de Constanța, Silviu Hurduzeu - deputat de Caraș Severin și George Șoldan, deputat PSD Suceava.
Discuțiile au vizat dialogul politic, cooperarea economică, sectorială si dimensiunea umană, dar și afacerile sociale. Președintele delegației austriece, parlamentarul social democrat cu o bogată experiență, Harald Troch este un susținator vocal al aderarii României și Bulgariei la spațiul Schengen, în linia tuturor socialiștilor europeni care susțin si votează pentru aderarea României la Schengen, spre deosebire de Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, președintele Partidului Popular Austriac - OVP, membru al PPE, care se opune constant acestui pas la care România are dreptul de atâta timp.
În cadrul dialogului politic, deputatul Gabriel Zetea, chestorul Camerei Deputaților a arătat ca: “o decizie pozitivă în ceea ce privește aderarea României la spațiul la Schengen nu va reprezenta doar o recunoaștere a contribuției consistente a statului nostru la consolidarea securității interne a UE și a securității frontierelor externe, ci și dezvoltarea necesară în eliminarea oricăror discontinuități în funcționarea pieței interne. Aceasta va fi o altă modalitate de a crește rezistența Uniunii Europene, pentru că aderarea țării noastre la Schengen va crește siguranța noastră comună la nivelul Uniunii. Mai mult, am depus eforturi uriașe în sprijinirea demersurilor UE în ceea ce privește abordarea provocărilor legate de migrația ilegală”, a precizat chestorul Camerei Deputaților, Gabriel Zetea. Aduc sincere mulțumiri deputatului Harald Troch care, alături de socialiștii austrieci sunt principalii susținători ai aderării României la Schenghen și care a precizat că decembrie 2023 este, pentru multă vreme, ultima șansa a României și Bulgariei pentru aderarea la Spațiul Schengen. Este important sa lucrăm împreună pentru a valorifica evoluțiile importante atinse la nivelul UE, precum și în cadrul cooperării bilaterale în domeniul afacerilor interne între România și Austria, în perspectiva Consiliului JAI din luna decembrie”, a conchis chestorul Camerei Deputaților, Gabriel Zetea.
În cadrul discuției care a abordat tema afacerilor sociale, deputatul social-democrat de Maramureș a precizat că “situația actuală creată de blocarea accederii României la Schenghen de către Austria a adus în prim plan importanța comunității românești pentru bunul mers al societății și economiei austriece.” Potrivit datelor INS din Austria, România îsi consolidează poziția a doua în clasamentul statelor de proveniență ale cetățenilor străini din Austria. ”Lucrătorii forestieri români muncesc în condiții dificile în Austria, precum și îngrijitorii la domiciliu și unii dintre lucrătorii agricoli sezonieri, de aceea este important dialogul dintre țările noastre în domeniul afacerilor sociale”, a mai adăugat parlamentarul PSD Maramureș Gabriel Zetea, chestor al Camerei Deputaților.