În weekendul ce tocmai s-a încheiat, am fost în Cluj-Napoca (Cluju-i baza!) la un concert extraordinar, susținut de artistul Andre Rieu. A fost unul dintre cele mai frumoase concerte la care mi-a fost dat parte să particip vreodată.
Am ales să mergem cu trenul, mai mult din comoditate, decât cu mașina (fără risc de amenzi. accident etc.).
Toate bune și frumoase cu trenurile CFR, însă gara CFR din Cluj Napoca lasă de dorit în ultimul hal. Așa că nu toate sunt bune și frumoase în mult prea lăudatul Cluj.
Concertul s-a încheiat sâmbătă târziu în noapte în jurul orelor 23, după care am făcut un popas cu câțiva prieteni în vestitul de pe vremuri „Music Pub”, acum „Irish Music Pub” - nimic nu a mai rămas din faima localului: nimic music, nimic Irish la acest pub. Spre 2 și un pic noaptea am ajuns în gara CFR, urmând ca la 3:35 să iau trenul spre Sighet.
Am mers în sala de așteptare să poposim preț de o oră: acolo mi-a fost să dat să văd o scenă de anii `90 din România: toată gara, nu doar sala de așteptare, împânzită de cerșetori, aurolaci care trăgeau din pungă și boschetari care puțeau de la zeci de metri a nespălat în ultimul hal.
Alături de noi, în sala de așteptare erau prezenți mai mulți turiști străini (francezi și englezi) care așteptau trenul de Budapesta. Aceștia erau îngroziți de atmosferă și de faptul că cerșetori pe bandă rulantă îi asaltau să le ceară bani sau măcar o țigară. La vreo doi-trei cerșetori m-am răstit eu să îi lase în pace. Legea spune că în gară și în sălile de așteptare au acces doar călătorii cu bilet!
La un moment dar și-au făcut apariția un polițist TF (de la Poliția Transporturi feroviare) și un jandarm care au abordat un tânăr ce tocmai își desfăcuse o bere, amenințându-l că îl rețin, că va pierde trenul până îi scriu ei un proces-verbal că servește alcool în public. Cei doi „oameni ai legii” nu erau deranjați de faptul că în gară se cerșea, urlau manele dintr-o boxă bluetooth, că se trăgea aurolac din pungă, că alții se băteau între ei, că era un coordonator bine îmbrăcat care coordona rețeaua de cerșetori și prostituate din zona gării etc. Exact pe tânărul liniștit l-au abordat să îl amendeze.
Am intervenit direct și i-am luat la rost pe cei doi oameni ai legii legat de ce se petrece în gară și aceștia au renunțat în a-l amenda pe tânărul respectiv, spunându-mi totodată că dacă nu îmi convine „atmosfera” nu am decât să ies pe peron (afară erau -3 grade Celsius). Le-am arătat obrazul și cu atât m-am ales. România este țara în care legea se aplică doar pe hârtie și doar pentru cei corecți.
Așa că Clujul mai are multe de realizat până să devină un oraș cu adevărat european. Părerea mea personală este că mun. Cluj-Napoca este supraestimat și pe alocuri umflat cu pompa (vezi prețurile la case și apartamente, respectiv la chirii).
Am solicitat un punct de vedere la Poliția județului Cluj și la Regionala de Căi ferate Cluj cu privire la cele relatate în acest articol. Vedem dacă vom și primi un răspuns.