Oprirea livrărilor de gaze a fost confirmată de guvernele de la Varşovia şi Sofia, anunţă AFP şi Reuters. Gazprom a specificat că livrările de gaze vor fi reluate imediat ce cele două ţări vor efectua plata în ruble. "Plățile pentru gazul furnizat de la 1 aprilie trebuie să fie efectuate în ruble, folosind noile detalii de plată, despre care contrapartidele au fost informate în timp util", a transmis miercuri Gazprom.

Situaţie complicată în Bulgaria

Guvernul polonez şi-a prezentat oficial poziţia în acest caz, în mai multe rânduri, cu mult înainte ca ruşii să oprească livrările. Polonia a declarat că nu va accepta să plătească gazul rusesc în ruble şi, mai mult, ia în calcul să nu prelungească înţelegerea cu Gazprom, contract care expiră la finalul acestui an.

O situaţie mai complicată este în cazul Bulgariei. Bulgarii au fost şi ei "sancţionaţi" de ruşi, dar prin conductele lor va circula în continuare gazul. Ungaria este şi va fi în continuare aprovizionată de Gazprom, prin conductele din Bulgaria, chiar dacă Bulgaria nu va mai primi gaz. "Vreau să asigur pe toată lumea că stoparea livrărilor de gaze către Bulgaria nu înseamnă o oprire a transporturilor ce tranzitează Bulgaria", a scris Peter Szijjarto pe pagina sa de Facebook. Ministrul de Externe maghiar a mai precizat că va plăti gazul rusesc în euro, suma va fi transferată băncii Gazprombank care va converti euro în ruble.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a declarat că ţările "neprietenoase" vor trebui să-şi deschidă conturi la Gazprombank şi să plătească gazul rusesc în euro sau dolari, iar de acolo sumele vor fi convertite în ruble.


Preluare: observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și