Inca din primii ani de viata, baiatul a manifestat un interes iesit din comun pentru tot ceea ce inseamna stiinta. Dupa ce a aflat cum sunt realizate diferite aparate si sisteme, Denis a decis sa incerce de unul singur sa puna in practica ce a invatat. Prima lui inventie, un scaun care se incalzeste, nu s-a lasat fara urmari.

„Eu intotdeauna mai intai fac programul si apoi il construiesc. Vad ce ii mai pot pune, dupa care iar ii refac programul, vad valorile indicate de senzor. Am luat de pe Youtube ideile, ca am vazut ca multi isi construiesc tot felul de roboti cu care se lauda. Eu nu vroiam sa ma laud, dar de mic sunt pasionat de asta. Am facut prima data un scaun care se incalzeste, cu o baterie de 12V, dar de atunci nu prea mai lucrez la asta, ca m-am cam curentat o data”, a rememorat Denis Raus, elev in clasa a V-a la Scoala Gimnaziala „Avram Iancu” din Baia Mare.

Chiar daca nu toate „inventiile” i-au iesit din prima, baiatul nu a renuntat, ba chiar dimpotriva, a continuat sa se informeze si sa isi doreasca sa realizeze un nou proiect.

Recent, Denis a reusit sa construiasca un robot-amfibie, cu care a participat la mai multe concursuri si a fost foarte apreciat. Acesta a fost prezentat chiar si la un concurs desfasurat in mediul universitar, Denis primind felicitari pentru proiectul gandit de el.

”Am facut un robot care stie sa ocoleasca diferite obiecte care ii ies in cale, folosindu-se de un senzor cu ultrasunete, patru butoane, un senzor de luminozitate si un led care sa-i lumineze calea. M-am gandit ca seamana cu o broasca, combinata cu un tanc si cu un liliac, pentru ca broasca face exact ca si robotul, tancul pentru ca are senile si liliacul pentru ca foloseste senzorul cu ultrasunete”, a explicat Denis.

Inca de pe acum, baiatul stie foarte bine ce vrea sa devina cand va creste: inventator. Isi doreste ca pe viitor sa modernizeze robotul, pe care l-a denumit „Discovery”, aducandu-i mai multe imbunatatiri.

Cand vine vorba despre inventii care ar putea schimba viitorul omenirii, Denis se gandeste ca este doar o chestiune de timp pana va fi inventat un teleportor, care sa ii poata duce pe oameni dintr-un loc in altul sau chiar sa ii transporte in timp, cu viteze nemaiintalnite. Baiatul are chiar si o teorie prin care, crede el, ar putea fi realizat acest lucru.

„Am aflat despre marele accelerator de hadroni si m-am gandit ca din el s-ar putea construi un teleportor, ca m-am gandit ca daca poate sa accelereze o particula, ar putea sa accelereze si mai multe deodata. Prietenii mei zic ca ar fi imposibil sa se creeze o masina a timpului, ca ei spun ca s-a descoperit stiintific, dar eu nu prea cred. Eu cred ca sunt sanse”, a marturisit baiatul.

Denis povesteste ca pasiunea pentru stiinta si inventii o mosteneste de la tatal sau. Printre ideile pe care a mai incercat sa le puna in practica se numara un prototip de aparat de curatat zapada, dar si un alt aparat care sorteaza bilele pe culori.

Singura problema a baiatului, in acest moment, este faptul ca nu gaseste niciun specialist in Baia Mare care sa ii indrume pasii iar, uneori, sa-l sfatuiasca ce si cum ar fi mai bine sa faca pentru a-si consolida o cariera ca inventator.


Preluare: eMaramures.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și