Ingrediente

Pentru 8-10 portii:

300 g faina
200 ml lapte
2 linguri de zahar
1 galbenus de ou
20 g drojdie proaspata
40 g unt
1 plic zahar vanilat
coaja rasa de la o lamaie
250 ml ulei
150 g gem de prune pentru umplut – sau alt gem, dulceata, nutella, etc

Mod de preparare

Untul se scoate la temperatura camerei cu 30 de minute inainte de a gati.
Drojdia se amesteca cu o lingurita de zahar, 3 linguri de lapte caldut si 1 lingura de faina. Se amesteca foarte bine pana cand zaharul se topeste si se lasa la crescut 20 de minute la loc caldut.

Dupa ce maiaua a crecut, punem faina intr-un castron mai mare, peste care adaugam drojdia crescuta, 1 galbenus de ou, coaja de lamaie rasa, restul de zahar si plicul de zahar vanilat si o ceasca de lapte caldut. Se framanta bine aproximativ 10 minute, iar pe timpul framantarii se adauga treptat restul de lapte, la fel, caldut.

Cand aluatul este gata framantat, adaugam untul si mai framantam putin, pana cand acesta se incorporeaza.
Acoperim castronul cu un prosop si lasam la crescut la loc caldut 30 minute, pana cand aluatul isi dubleaza volumul.

Dupa ce a crescut, aluatul se intinde in foaie cam de 1 centimetru grosime. Cu ajutorul unei forme rotunde se formeaza gogosile. Le mai lasam 5 minute sa creasca, apoi se prajesc in mult ulei incins, pe ambele parti, pana cand se rumenesc bine.

Se scot pe o farfurie intinsa cu servetel de hartie, ca sa traga surplusul de ulei.

Cand s-au racit putin, se pot umple cu nutella sau cu gem, dulceata, etc. Daca nu aveti sprit pentru umplut, taiati pe lateral gogosile cu un cutit cu varful foarte ascutit, si introduceti umplutura cu o lingurita. Puneti in fiecare gogoasa cam o lingurita de umplutura.
Se presara cu zahar pudra si se servesc.

Mod de servire

Gogosile pufoase se servesc calde, umplute cu gem, dulceata sau nutella, presarate cu zahar pudra.


Preluare: culinar.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și