Lupta impotriva reluarii activitatilor de cianurare in Baia Mare va implica si forta politica a Verzilor Europenei, dar si activisti ai Greenpeace, care au fost chemati in Maramures pentru a sustine demersurile in vederera protectiei mediului.
Anuntul a fost facut de catre presedintele filialei maramuresene a Partidului Verde, Vasile Tivadar, care a aratat ca se pregateste un amplu protest in fata uzinei Romaltyn, la care ar urma sa participe mii de persoane.
Verzii sustin ca au tras deja un semnal de alarma in cadrul forurilor europene cu privire la problema de mediu care s-ar crea in Baia Mare odata cu reluarea activitatilor de cianurare. In cadrul emisiunii Dezbaterea Zilei, Vasile Tivadar a explicat o prima ofensiva va consta in miscari de strada ale ecologistilor si ca in acest moment se lucreaza la partea de detalii, privind autorizarea mitingului, camparea protestatarilor si productia de bannere.
„Am decis sa apelez la fortele Europene Verzi, care sunt deosebin de fervente si acide, cateodata, atunci cand este vorba despre cianuri. Noi, in consecinta, am dat un comunicat de presa, am solicitat ajutorul europenilor verzi si mai ales al activistilor GreenPeace, care si-au oferit de mult ajutorul, dar am zis ca putem sa rezolvam noi, plan local”, a aratat Vasile Tivadar.
Activistilor Greenpeace le-a fost inaintata o invitatie de a sustine lupta din Baia Mare, potrivit celor de la Partidul Verde, care amintesc episodul nefast din anul 2000, cand a fost inregistrat accidentul ecologic de la iazul Bozanta.
Organizatiei, celebra pentru protestele ingenioase, dar si pentru fermitatea cu care apara mediul, i s-a solicitat sa se solidarizeze in lupta baimarenilor impotriva cianurilor.
„Vom apela la o grupa masiva de `green-peace-sti`, care vor protesta asa cum stiu numai ei s-o faca, pentru a se pune ordine in viata ecologica, in viata verde a Maramuresului si a Baii Mari”, a mai spus liderul Partidului Verde Maramures.
In urma cu mai bine de un an, un grup numeros de militanti Greenpeace din mai multe tari europene a ocupat biroul ministrul Mediului de la acea vreme, Laszlo Borbely, cerandu-i sa nu avizeze proiectul aurifer de la Rosia Montana.
Preluare: eMaramures.ro