Angajatii oficiilor postale au declansat protestele de astazi ca urmare a deciziei luate de catre sefii de la Bucuresti privind reducerea normelor de lucru si, astfel, de a diminua salariile din sistem. Masura a declansat greve in Bucuresti, respectiv in marile orase ale tarii.

„Desi in ultimele luni am avut o serie de intalniri cu cei din conducerea companiei, acestia n-au reusit sa gaseasca solutii de redresare a postei. Au gasit solutii doar de a reduce veniturile salariatilor. Ganditi-va ca acum salariul mediu la posta e undeva la 12 milioane, insa cel putin 20.000 de salariati din tara au sub 10 milioane salariul si, atunci, nemultumirea este cu atat mai mare, pentru ca sunt oameni care vor ramane cu 450 de lei si nu isi vor putea intretine familia”, a declarat liderul Blocului National Sindical Maramures (BNS), Marcel Giurge.

In jur de 250 de salariati ai oficiilor postale din Maramures ar urma sa se aleaga cu salariile reduse. Deja, in cateva unitati din mediul rural s-a trecut la reducerea normei de lucru, astfel incat angajatii isi vor primi lefurile diminuate.

„Vrem sa oferim servicii de calitate clientilor, insa compania trebuie sa ne asigure cele necesare. Nu putem lucra fara hartie, fara consumabile! Trebuie sa oferim un trai decent si familiei noastre, sa fim multumiti noi, ca persoane, sa putem multumi si pe altii”, a punctat una dintre angajatele din Oficiul Judetean de Posta Maramures, aflata la protestul de astazi.

Pe de alta parte, postasii considera ca prin aceste masuri se incearca determinarea lor de a pleca de buna voie din institutie, fara ca oficialii companiei sa fie nevoiti sa acorde plati compensatorii.

„Nu ni s-a oferit alternativa platilor compensatorii, la fel ca si altor companii de stat. Ei doresc sa ne puna in situatia de a ne reduce norma de lucru pentru a ne da singuri demisia, ori e mai greu sa-ti gasesti in alta parte”, a spus o alta salariata.

Baimarenii care au dorit sa apeleze la serviciile postale in intervalul orar 11.00-13.00 au fost nevoiti sa revina dupa incetarea grevei de avertisment. In schimb, plata pensiilor s-a desfasurat normal, au dat asigurari liderii de sindicat.

Conflictul de munca a izbucnit inca de la finalul lunii aprilie, cand angajatii sucursalei baimarene a postei au amenintat cu greva, ca urmare a vestilor referitoare la restructurarea activitatii. Acum, ei sunt decisi sa nu opreasca actiunile sindicale iar liderii BNS au aratat vineri, 17 mai, vor trece si la miscari de protest in strada, in speranta ca vor reusi sa sensibilizeze conducerea companiei, pentru a renunta la reducerea normei de lucru si pentru a pune la punct un plan de reorganizare credibil care va duce la revigorarea activitatii postale.


Preluare: eMaramures.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și