Potrivit actului normativ, se suplimentează plafonul de garantare destinat achiziţiei de locuinţe construite prin ANL cu 200 milioane lei, astfel încât plafonul de garantare pentru locuinţele construite prin ANL ajunge la 500 milioane lei, din totalul plafonului suplimentar de 1,2 miliarde lei, aferent locuinţelor achiziţionate prin Programul "Prima casă".


"În vederea rezolvării problemei locuirii, pentru segmentul de populaţie constituit din tinerii aflaţi la începutul carierei, achiziţia unei locuinţe în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei, se derulează prin ANL. Finanţarea Programului de construcţie de locuinţe pentru tineri s-a realizat şi se realizează din surse ale bugetului de stat. Sumele obţinute din vânzarea locuinţelor către chiriaşi se prevăd a fi acumulate de ANL şi utilizate pentru finanţarea unor noi locuinţe pentru tineri. Pentru a crea condiţii în aplicarea strategiei de dezvoltare a Programului de construcţie de locuinţe pentru tineri, cu posibilitatea de cumpărare de către chiriaşi după un an de închiriere neîntreruptă, se are în vedere integrarea în acest program a acestor locuinţe", se precizează în actul normativ.

În şedinţa din 30 iulie, Guvernul a aprobat suplimentarea plafonului garanţiilor destinate Programului "Prima casă" cu un miliard de lei, din care 300 milioane pentru achiziţia locuinţelor ANL.

Garanţiile se acordă numai în monedă naţională şi se vor plăti tot în monedă naţională.

ANL derulează de mai mulţi ani Programul de construcţie de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, cu posibilitatea de cumpărare de către chiriaşi după un an de închiriere neîntreruptă.

Autoritatea a construit, începând din 2001, un număr total de 30.840 de unităţi locative, dintre care pentru 26.625 locuinţe s-a stabilit regimul juridic, acestea trecând în proprietatea privată a statului român, fiind îndeplinită astfel o primă condiţie de vânzare.

Pe 30 iulie 2013, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a emis un ordin pentru stabilirea valorii de înlocuire pe metru pătrat, pentru anul 2013, în vederea vânzării acestor locuinţe, la 326 euro inclusiv TVA.

Pentru cele 9.680 de unităţi locative ANL care pot fi vândute în orice moment, valoarea de investiţie ANL este de 771,9 milioane lei, iar în urma vânzării se poate obţine suma de 1,2 miliarde lei.

Garanţiile de 500 milioane lei, care ar putea fi acordate prin programul Prima Casă, acoperă achiziţia a 8.485 de locuinţe ANL.

Prin programul Prima Casă, care a debutat în a doua jumătate a anului 2009, au fost acordate 97.771 de garanţii, din care 29% sunt destinate achiziţionării de imobile construite între anii 2008-2013. Valoarea medie a finanţărilor accesate în cadrul programului este de 38.863 de euro.


Din totalul garanţiilor acordate, 123 au fost executate, rata de default fiind de 0,1%.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și