"Este vorba de o investiţie de miliarde de euro, pentru care căutăm un investitor. Există discuţii avansate în acest sens. De curând, în România, au fost reprezentanţii unei mari companii chineze. Pe cât de important este acest proiect, pe atât de dificil este ca realizarea sa să fie susţinută doar de Guvern. Este nevoie de un investitor. Odată cu acesta vin şi locurile de muncă. Nu voi da termene, pentru că nu vreau să fiu nerealist. Dar, ca şi celelalte proiecte despre care aţi vorbit, şi acesta este o prioritate. Energia rămâne o şansă pentru România şi sunt convins că vom şti să o valorificăm", a afirmat Victor Ponta pentru DC News.

De altfel, reprezentanţi ai China Gezhouba Group Corporation (CGGC) au efectuat recent o vizită în judeţul Cluj şi au purtat discuţii cu autorităţile locale în privinţa proiectului construcţiei hidrocentralei de la Tarniţa - Lăpuşteşti, autostrăzii Transilvania şi al construcţiei Spitalului Regional de Urgenţă.

Investiţia la hidrocentrala de la Tarniţa - Lăpuşteşti este evaluată la aproximativ 1,3 miliarde de euro. Hidrocentrala a fost proiectată pentru o capacitate instalată de 1.000 MW. Lacul de acumulare va avea un volum de 10 milioane de metri cubi şi o suprafaţă de 40 de hectare. Centrala ar urma să fie echipată cu patru grupuri turbină-pompă.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat, în luna ianuarie, la Cluj-Napoca, că "hidrocentrala de la Tarniţa - Lăpuşteşti este necesară pentru echilibrarea sistemului energetic".

"Investiţia de la Tarniţa - Lăpuşteşti este una foarte importantă. Este nevoie de această investiţie şi căutăm investitori, pentru că suma necesară, de 1,2 - 1,4 miliarde de euro, nu este o sumă mică, iar statul român nu îşi poate permite o astfel de investiţie. Trebuie să găsim o soluţie de parteneriat public-privat sau o firmă care poate să investească această sumă. Cu certitudine căutăm o astfel de firmă pentru că această hidrocentrală este necesară pentru echilibrarea sistemului energetic", a afirmat, în luna ianuarie, la Cluj-Napoca, oficialul guvernamental.

China Gezhouba Group Corporation este una dintre principalele companii chineze de investiţii în infrastructura de transport, energie şi turism. CGGC a fost principalul contractor al hidrocentralei "Trei defilee", cea mai mare din lume, de pe fluviul Yangtze, şi a realizat sau a participat, în Republica Populară Chineză, la construcţia a peste 100 de hidrocentrale, precum şi la peste 300 de lucrări din domeniul infrastructurii - autostrăzi, poduri, diguri, căi ferate, locuinţe.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și