A fost lansat în consultare publică ghidul solicitantului „Comunităţi de seniori – sprijin pentru persoane vârstnice vulnerabile afectate de probleme locative”, a anunţat sâmbătă ministerul.

Conform sursei citate, apelul este finanţat prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027 şi dispune de o alocare totală de 80 milioane euro pentru a sprijini măsuri ce urmăresc îmbunătăţirea condiţiilor locative ale bătrânilor vulnerabili.

„Vorbim despre un tip de servicii sociale care se derulează în premieră pentru România, care vor contribui la menţinerea independenţei şi calităţii vieţii pentru persoanele vârstnice, astfel încât ele să poată continua să trăiască în comunităţile lor şi să participe activ la viaţa socială.

Avem în vedere atât furnizarea de servicii de îngrijire la domiciliu, de la hrănire şi până la igienizare, cât şi servicii de îngrijire medicală şi terapie.

Vor putea beneficia de aceste pachete de servicii românii cu vârsta de peste 65 de ani. Să vă faceţi o idee despre cât de important este acest apel, în acest moment, serviciile de îngrijire a seniorilor din România deservesc 12.500 persoane, adică doar 1,3% din persoanele care au nevoie de acest tip de sprijin”, a declarat ministrul de resort, Marcel Boloş.

Apelul va fi lansat în contextul în care numărul total de servicii autorizate de îngrijire a persoanelor vârstnice la domiciliu este de doar 259 la nivel naţional, din care în mediul rural doar 86. Concomitent, numărul de cămine rezidenţiale de bătrâni licenţiate este insuficient: 557 în anul 2020.


Preluare: Alba24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și