Apelul asociaţiilor mai sus enumerate poate fi citit pe www.edupedu.ro . Gânditu-m-am că nişte argumente ale lor şi nişte contraargumente ale mele ar putea contribui la dreapta judecată a cititorului asupra unei probleme de existenţă în primul rând şi abia apoi de educaţie.

Argumentele folosite de partizanii susţinerii examenelor cu orice preţ, cu orice risc, sunt că pentru a putea beneficia de ajutorul dat de stat, un tânăr instituţionalizat trebuie să-şi continue studiile, dar fără diploma de bacalaureat nu poate şi că absolvenţii de liceu nu se pot înscrie la facultăţi din lumea largă fără diploma de bacalaureat. Nici în ţară situaţia nu-i alta, ca să te înscrii la facultate, trebuie diplomă de bacalaureat.

Niciunul din cele două argumente nu pot fi acceptate, în condiţiile actuale, unice pe planetă în ultimii 100 de ani. Fără pandemie, ar fi fost normal să se dea examen de terminare a primelor 8 clase, examen de ieşire din liceu cu diplomă care să dea dreptul oricărui absolvent să meargă la orice facultate din ţară sau din lume.

Dar, stimate asociaţii care vă doriţi susţinerea examenelor cu orice risc, v-aţi gândit bine? Credeţi că toată planeta a înnebunit şi lumea a stat mai mult în casă în ultimele două luni doar aşa, pentru că s-au gândit unii dintre influenţii reprezentanţi ai omenirii să se joace cu locuitorii Pământului, să vadă dacă mai pot fi determinaţi să facă anumite lucruri impuse?

Cele 10 asociaţii care vor examene în 2020 sunt formate din oameni. Acei oameni, au copii. Unii, au şi nepoţi. Eu mă număr printre privilegiaţii sorţii care are ocazia să-i vadă faţă în faţă pe elevi dând teste, teze, încercând să rezolve câte o cerinţă pe care desfăşurarea unei ore de şcoală o impune. S-a întâmplat de multe ori să stau la catedră şi să văd câte un elev cum îşi schimbă culoarea obrajilor, de la cea obişnuită, până la roşu intens, pe măsură ce timpul trecea şi ora trebuia încheiată. Să vă spun că văzându-i, mă puteam pune în mintea, în sufletul lor, le înţelegeam dorinţa, panica, neliniştea, parcă simteam cum le creşte temperatura, parcă simţeam cum respiră mai greu, mai sacadat?

Da, asociaţiilor care vreţi examene cu orice risc în 2020, în momentele când timpul acordat se apropie de final şi problema nu vrea să arate răspunsul, elevii se încălzesc, se înroşesc, respiră mai greu. Şi vorbesc aici de o simplă oră dintr-o obişnuită zi de şcoală. Când dai un examen de care-ţi depinde viitorul şi timpul se scurge, se scurge şi nu-ţi vine ideea pentru a rezolva ce se cere pe foaia de examen, cum cred asociaţiile care vor examene cu orice preţ că vor respira candidaţii, prin mască???

E greu de stat cu masca pe faţă când eşti pe stradă, într-o plimbare de relaxare, la aer, fără stres, fără presiunea timpului. Prin mască se respiră greu, ce să mai spunem! Vaşnicilor apărători ai susţinerii examenelor în 2020, le recomand să stea cu masca pe faţă 4 ore (cam cât vor sta elevii care dau bacalaureatul, de la intrarea în clase până la ieşirea din clase, după predarea lucrărilor). Poate vor să stea cu masca pe faţă 5 ore, cât vor sta supraveghetorii, sau 6-7 ore, cât vor sta membrii comisiilor de organizare a bacalaureatului. Profesorii care vor corecta lucrările câte ore vor fi nevoiţi să stea cu măşti, cu mănuşi?

Cea mai bună soluţie ar fi ca toţi absolvenţii din acest an şcolar să primească diplome, cu care să se poată înscrie la facultăţi, la licee. Examenele nu pot reprezenta realiatea, nu pot face ACUM diferenţa între cei care au studiat, care s-au pregătit şi cei care au tras chiulul. Asa arată realitatea, stimate asociaţii care vreţi examene cu orice risc. Riscul nu este de a lua sau nu un examen. Riscul este de a se îmbolnăvi, de a trăi sau de a nu mai trăi. Şi toate astea, pentru nişte orgolii ieftine. Dacă celelalte generaţii au dat examene, de ce să nu dea şi generaţia 2020?

Dar condiţiile au fost cu totul altele, până în 2020! „Educația nu se suspendă. De aceea, considerăm necesară continuarea procesului de învățare și susținerea examenelor în condiții de maximă siguranță″. Zic asociaţiile care vor examene cu orice risc.

Cum condiţii de maximă siguranţă nu vor putea fi luate (imaginaţi-vă că unii candidaţi, în timpul examenelor, îşi vor scoate măştile pentru a putea respira; imaginaţi-vă că unii candidaţi vor avea nevoie de ajutor medical în timpul probelor pentru că vor respecta protocoalele şi nu vor mai putea respira normal, imaginaţi-vă supraveghetorii stând 4 ore cu măştile pe faţă, unii dintre ei oameni la 50-60 de ani), într-adevăr, „educaţia nu se suspendă″, spun asociaţiile care vor examene în 2020 cu orice risc.

Asociaţiile care vor examene cu orice risc spun că amânarea examenelor se poate face din raţiuni epidemiologice, cu concursul specialiştilor în domeniu. Specialiştii au zis că e pandemie. Nu e clar???

„Educaţia nu se suspendă″ nici în 2020. Aşa să fie. Se suspendă, în 2020, DREPTUL LA VIAŢĂ!


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și