Originile celtice


In 31 octombrie, dupa ce toate campurile erau recoltate si depozitate, toate focurile erau stinse. Druizii, preotii celtilor, se intalneau pe o culme din padurea de stejari - stejarii erau considerati copaci sacri. Druizii erau cei care aprindeau noile focuri, facand sacrificii de bucate si animale.

In timp ce druizii executau dansuri rituale in jurul noilor focuri, sezonul soarelui trecea, iar sezonul intunericului incepea. Cand se facea dimineata, druizii daruiau o torta aprinsa in noile focuri fiecarei familii, cu care acestea urmau sa-si aprinda focurile in gospodarii. Aceste focuri erau menite sa incalzeasca casele si sa le ocroteasca de spiritele intunericului. Festivalul din 1 noiembrie era numit "Samhain".

Acesta dura timp de trei zile. Numerosi oameni participau la parada, imbracati in costume facute din piei si oase de animale. Fiind vorba de sfirsitul verii, de Samhain se organiza si un fel de sarbatoare a recoltei, celtii aducind ofrande zeilor.

Anumiti membri ai comunitatii aveau sarcina de a merge din poarta-n poarta, stringind donatii sub forma de mincare pentru a-i multumi pe zei, o varianta antica a cunoscutului obicei de a merge, de Halloween, pe la casele oamenilor cu “ne dati ori nu ne dati”. Influenta Romana In primul secol dupa Christos, Roma invadeaza Britania. Romanii au adus cu ei numeroase festivaluri si obiceiuri proprii.

Unul dintre acestea a fost si festivalul cunoscut sub numele de "Ziua Pomona", numit asa dupa zeita romana a fructelor si gradinilor. Si aceasta sarbatoare se celebra in jurul datei de 1 noiembrie. Dupa sute de ani de stapanire romana, obiceiurile festivalului celtic Samhain si traditiile romane de Ziua Pomona s-au amestecat, devenind o sarbatoare unica care se celebreaza toamna.


Traditia Halloween-ului rezista si dupa aparitia crestinismului


Urmatoarea influenta a aparut odata cu raspandirea noii religii crestine in Europa si Britania. In anul 835, Biserica Romano-Catolica a transformat ziua de 1 noiembrie intr-o sarbatoare crestina, care celebreaza toti sfintii. Aceasta zi era numita Ziua tuturor Sfintilor sau Hallowmas sau All Hallows.


Legenda ”lanternei lui Jack” sau cum a apărut dovleacul sculptat


Tot in aceasta perioada apare si legenda ”lanternei lui Jack”.Obiceiul “lanternei lui Jack” vine din folclorul irlandez. Asa cum spune legenda, un barbat pe nume Jack, care era cunoscut ca un betiv si glumet, l-a pacalit pe Satana sa urce intr-un copac. Apoi Jack a sapat in trunchiul copacului o cruce, astfel Satana ramanand prins in copac.

Jack a facut o intelegere cu Satana: daca nu-l mai ispiteste niciodata, ii promite ca il lasa sa coboare din copac. Asa cum spune povestirea, dupa ce Jack a murit, nu a fost primit in Rai din cauza felului sau de a trata lucrurile, dar nu a fost primit nici in Iad deoarece l-a pacalit pe Satana. In schimb, Satana i-a dat un singur taciune care sa-i lumineze drumul prin intunericul rece. El a pus taciunele intr-o rapita pentru a-l putea tine aprins mai mult timp. Initial irlandezii foloseau rapita drept “lanterna lui Jack”.

Dar cand imigrantii au venit in America au descoperit ca dovlecii se gaseau mult mai usor decat rapita. Astfel , acum , “lanterna lui Jack” se face dintr-un dovleac scobit, luminat de un taciune sau de o lumanare.

Halloween-ul cucereste Lumea Noua

Pe teritoriul Americii , patria adoptiva a sarbatorii de Halloween , primii colonisti au interzis orice fel de sarbatoare catolica , acestia fiind erau in majoritate protestanti.In Massachusetts , insasi celebrarea Craciunului era pedepsita cu izgonirea sau cu moartea. In secolul al XIX-lea , peste 7,4 milioane de imigranti au ajuns in America aducand cu ei obiceiurile europene. 700.000 dintre acestia erau irlandezi catolici. In 1921 ,in statul Minnesota este celebrata prima sarbatoare de Halloween pe teritoriul american.

In New York a inceput in 1923, iar in Los Angeles in 1925. Dupa aceasta, nu a mai durat mult pana cand a devenit o sarbatoare nationala . Cu toate acestea , timpul , moda intr-o continua schimbare si tendintele mercantile ale Lumii Noi par a fi cel mai crunt dusman al esentei acestei traditii stravechi.

Intre timp, nu numai lanterna de rapita a lui Jack a fost schimbata cu dovlecii scobiti, dar si deghizarea zanelor care colindau la fiecare usa a devenit ”trick or treat”. Focurile au ramas populare , dar nu pentru a ingrozi spiritele rele si pentru prezice viitorul. In ultimii ani, sarbatoarea de Halloween a capatat multi adepti si la noi in tara. Deghizarea in costume macabre si traditia dovlecilor sculptati in forma de felinar, precum si dulciurile impartite copiilor au transformat-o pe aceasta intr-un eveniment drag atat celor mici , cat si celor mai in varsta.


Preluare: acasa.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și