Caz cel puțin HALUCINANT, petrecut în Sighetu Marmației. O sigheteancă a primit acasă o amendă RECORD în sumă de 10 MII LEI de la Poliția locală. Agentul Poliției locale (B.I.) a completat un proces-verbal de stabilire și sancționare a contravenției pe numele sighetencei, invocând Legea 202 / 2002, arătând că se simte hărțuit de către aceasta (vezi FOTO cu procesul-verbal la baza articolului).
În procesul-verbal ce i s-a lipit sighetencei pe ușă, putem citi că în data de 14 decembrie 2021, pe platoul din fața cinematografului „Mara” din centrul municipiului Sighetu Marmației, agentul poliției locale purta o conversație cu viceprimarul municipiului, ocazie cu care sigheteanca în cauză s-a apropiat de dânșii și a zis în public faptul că polițiștii locali sunt incompetenți și că Poliția locală ar trebui desființată. În cursul anului 2020, doi consilieri locali au introdus un proiect de hotărâre privind desființarea Poliției locale, considerând că această instituție este inutilă. Proiectul a picat la vot, având doar voturile inițiatorilor.
Totodată, polițistul local mai notează faptul că se simte hărțuit de către sigheteanca în cauză și că aceasta aduce cuvinte denigratoare la adresa sa, la adresa Poliției locale și a directorului acesteia. Polițistul local mai arată în procesul-verbal că îi este atinsă onoarea și demnitatea sa personală, dar și a celorlalți angajați ai instituției.
În justificarea sancțiunii record aplicată sighetencei, polițistul local invocă Legea egalității de șanse (Legea 202 / 2002), lege menită să asigure că în societate femeile sunt tratate egal cu bărbații. Articolul 6 alin 1 ^ 1 al Legii definește hărțuirea ca fiind fapta prin care „se manifestă un comportament nedorit, legat de sexul persoanei, având ca obiect sau ca efect lezarea demnității persoanei în cauză și crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor.
Din ce înțelegem doamna în cauză nu a făcut remarci legate de sexul polițistului local, motiv pentru care nu putem decât să concluzionăm că amenda a fost aplicată în mod profund abuziv. Cel mai probabil că polițistul local nu a putut suporta ideea emisă de către sigheteancă, potrivit căreia polițiștii locali ar fi inutili, și a aplicat în mod abuziv o amendă în sumă de 10 mii lei. Dacă polițistul local avea o problemă cu modul de exprimare a doamnei în cauză, avea la îndemână Legea 61 / 1991 (Legea ordinii publice), deși, potrivit celor reținute în procesul verbal, nici măcar prevederile acestei legi nu s-ar aplica în acest caz.
Recomandăm sighetencei amendate în mod abuziv cu această sumă record să facă plângere la contravenție și să ceară anularea procesului-verbal și totodată să facă plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva polițistului local care a aplicat amenda.
Aceeași sigheteancă a primit în urmă cu trei zile un alt proces-verbal cu o amendă în sumă de 1.000 lei, întocmit de către o polițistă de la Biroul de ordine publică din Sighet, care era supărată că femeia a postat un comentariu pe rețeaua de socializare Facebook, în care a scris „Lixi, o polițistă penală”. Articolul în cauză poate fi citit dând click pe următorul link:
https://sighet247.ro/s/sighetu-malformatiei-o-agenta-de-politie-a-amendat-o-femeie-pentru-ca-aceasta-a-distribuit-pe-facebook-un-articol-de-pe-sighet-247-si-a-scris-un-comentariu-astfel-politista-devine-victima-judecator-si-calau-in-acelasi-timp-61e5683d3d6b5/
CE SPUNE FEMEIA AMENDATĂ
Sigheanca amendată a relatat cum s-a petrecut fapta: „Nici nu mai știu câte amenzi am primit. De vreo cinci ani de zile sunt hărțuită. Amenzi după amenzi primesc, zi de zi, pentru că am postat în grupurile din Sighet diferite știri. Amenda am primit-o pentru că într-o zi mergeam din Parcul Central spre Cinematograf și traversam. Acolo era doamna viceprimar stătea de vorbă cu doi polițiști locali. Era împrejmuită zonă pentru că a căzut ceva tencuială de pe clădirea cinematrografului. Eu m-am dus spre ei și atunci unul dintre polițiști i-a zis doamnei viceprimar că la cimitirul vechi din Sighet se aruncă gunoaie. Și zicea polițistul local că degeaba întrebăm cine a aruncat nu spune nimeni, și zice dacă ar fi o cameră de luat vederi. Și atunci eu am zis: Păi doamna viceprimar să puneți camere de luat vederi în tot orașul și să se desființeze poliția locală. Atunci cei doi polițiști locali au plecat de lângă noi. La o săptămâna a venit poștașul cu avizul. Am și bănuit că e amendă de la Poliția Locală” a declarat sigheteanca.
ACTUALIZARE comunicat Poliția locală, Primar și consilier local Gavrilă Mihali:
Contactat de către Sighet 247, șeful Poliției locale, Ciobanu Horațiu Florin, a declarat că doar Instanța se poate pronunța asupra legalității unui proces-verbal, aceasta fiind cea care poate anula sau menține sancțiunea reținută în sarcina sighetencei în cauză. În cazul în care persoana amendată consideră că este nedreptățită, se poate adresa Judecătoriei Sighet și să formuleze o plângere la contravenție în termen de 15 zile de la comunicarea procesului-verbal
Primarul municipiului Sighetu Marmației, Vasile Moldovan, a declarat că a cerut o notă explicativă în scris din partea șefului Poliției locale, după care va formula un punct de vedere.
Consilierul local Gavrilă Mihali (Pro România), fost șef al Biroului judiciar din cadrul Poliție Sighet, a declarat că asemenea abuzuri din partea Poliției locale sunt inacceptabile și că va cere socoteală conducerii instituției în prima ședință de Consiliu local.