Un al doilea val pandemic a cuprins țările bătrânului continent, obligând guvernele să ia măsuri extreme.
Mai multe țări europene, precum Marea Britanie, Austria, Grecia sau Portugalia vor intra, de săptămâna viitoare în diferite forme de lockdown. Agenția ANSA a întocmit harta statelor cu măsurile cele mai restrictive.
Franța
Francezii pot ieși din casă doar pentru cumpărături de strictă necesitate, asistență medicală sau pentru exerciții fizice o oră pe zi. Fac excepţie cei care nu pot lucra de acasă şi trebuie să ajungă la locul de muncă. Interacţiunea socială este interzisă.
Toate magazinele, restaurantele și barurile neesențiale sunt închise, cu excepția celor care servesc la pachet.
Scolile și grădinițele rămân deschise.
Germania
Cinematografele, teatrele, sălile de sport, piscinele, precum și restaurantele și barurile se închid. Mâncare gătită poate fi cumpărată doar la pachet.
Contactele sociale sunt limitate la două familii cu maxim 10 persoane. Înnoptările în hoteluri în scopuri de agrement sunt interzise și toate călătoriile neesențiale sunt descurajate. Sunt deschise școlile și grădinițele precum şi magazinele și saloanele de coafură. Procesiunile religioase sunt permise.
Marea Britanie
Anglia, cea mai populată națiune din Regat, are parte de un blocaj național de o lună, începând de joia viitoare şi până pe 2 decembrie. Restaurantele şi magazinele neesenţiale vor fi închise patru săptămâni dar va fi permis serviciul de livrare la domiciliu. Școlile vor rămâne deschise, iar oamenii vor putea face sport în spaţii deschise, vor merge la serviciu dacă nu pot lucra de acasă.
De asemenea, vor fi permise ieșirile din case pentru aprovizionare și urgențe.
Înainte de noile restricții, 11 milioane de oameni din zonele cele mai afectate ale insulei trăiau deja într-un regim de semi-închidere.
Irlanda
Oamenii lucrează de acasă ori de câte ori este posibil. Întrunirile interioare nu sunt permise, oamenii se pot întâlni în aer liber cu o altă familie. Magazinele neesențiale sunt închise, școlile și grădinițele rămân deschise.
Belgia
Se închid activitățile „neesențiale”, iar belgienii lucrează de acasă acolo unde este posibil. Stingerea se dă la ora 22:00. Oamenii au obligația de a purta mască în toate locurile din afara casei și la locul de muncă. Sălile de sport sunt închise, la fel și piscinele. Sunt închise și barurile și restaurantele, nu se organizează evenimente publice sau petreceri. Este permis un singur contact apropiat în afara casei.
Vacanţa naţională a elevilor care începe pe 2 noiebrie a fost extinsă până pe 15 noiembrie. Ulterior, şcolile vor fi deschise.
Olanda
Barurile, restaurantele și cafenelele pot servi doar la pachet. Toate magazinele, cu excepția supermarket-urilor, trebuie să închidă până la ora 20. Oamenii sunt sfătuiți să rămână acasă și să lucreze de acasă cât mai mult posibil. S-a impus obligația de a purta masca. Școlile, sălile de sport și piscinele sunt deschise.
Austria
Restaurantele, hotelurile, cinematografele și teatrele se închid, se opresc nunțile, iar între orele 20:00 - 06:00 nu se iese din casă. Școlile rămân deschise, precum și magazinele și saloanele de coafură.
Grecia
În zona roșie, care include Atena și Salonic, noaptea nu se poate ieși din case și se închid pentru o lună baruri, restaurante, sălile de sport, teatrele și cinematografele. Școlile, hotelurile, saloanele de coafură și magazinele cu amănuntul rămân deschise. Circulația între regiuni este permisă.
Portugalia
De miercuri, 4 noiembrie, se revine la un blocaj parțial care va afecta 70% din populație. Acest lucru a fost anunțat de premierul Lisabonei, Antonio Costa: „A sosit momentul în care este necesar să se ia măsuri mai restrictive pentru a avea control asupra acestei pandemii”.
Cehia
Prima țară care impune o strictă închidere, după cea din primăvară. Din 5 octombrie, barurile, restaurantele, școlile, magazinele neesențiale sunt închise cel puțin până pe 3 noiembrie. Oamenii pot ieși doar pentru muncă, vizite esențiale de familie, exerciții fizice, mâncare sau medicamente.
Spania
Spania are instaurată starea de urgență, dar nu carantină. (ca şi Italia, deocamdată). Între orele 23:00 - 6:00 nu se poate ieși din case, cu excepția celor din Insulele Canare. Întâlnirile publice și private sunt limitate la 6 persoane care nu locuiesc împreună.
La nivel mondial, numărul cazurilor numărul cazurilor a ajuns la 46,4 milioane, cel al deceselor la 1,2 milioane, iar cel al persoanelor vindecate la aproximativ 33,5 milioane.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat vineri cu privire la severitatea efectelor pe termen ale COVID-19 asupra populaţiei. „Ceea ce este cu adevărat îngrijorător este spectrul vast de simptome care fluctuează în timp, se suprapun adesea şi pot afecta orice sistem din organism”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Preluare: antena3.ro