1. Eu vă cunosc pe dvs., vă cunosc familia, ştiu că sunteţi un om care îşi respectă promisiunile, dar probabil că o bună parte din cei care vor avea curiozitatea să citească acest interviu nu ştiu cine sunteţi, sau ştiu, dar vă cunosc prea puţin. Cred că puteţi remedia acest neajuns prezentându-vă, punctând câteva idei principale din activitatea dvs. de până acum.

R: M-am născut și am crescut la Sighet. Provin dintr-o familie nici bogată, nici săracă. Părinții mi-au oferit ce au putut avea mai bun. Am fost crescut în spirit creștin, în religia romano-catolică. Sunt mândru de asta. Nu am rămas niciodată indiferent de soarta comunității mele, din care fac parte. De aceea, de mic copil deja, m-am implicat în viața cotidiană a Sighetului și a comunității maghiare. Mai târziu, prin diferite forme, împreună cu alții am organizat diferite evenimente socio-culturale. După terminarea liceului mi/am continuat studiile la Cluj, unde am terminat teologie romano-catolică și asistență socială. După 12 ani de Cluj am revenit cu familia în orașul meu natal.

2. E prima dată când pentru poziţia de primar al Sighetului candidează cineva de cetăţenie română, dar de naţionalitate maghiară. Iată că şi în Sighetu Marmaţiei această barieră etnică dispare prin curajul dvs. de a vă depune candidatura. Cum veţi reuşi să-i convingeţi pe români să vă aleagă pe dvs., ştiind că toţi ceilalţi contracandidaţi sunt de naţionalitate română ? Ce veţi face în acest sens în următoarea perioadă ?

R: Nu e prima dată. După cunoștințele mele a mai avut UDMR-ul candidat propriu la primăria Sighet, dacă nu mă înșel în persoana domnului Beres. Au trecut de atunci câțva ani frumoși. Cum voi reuși să conving cetățenii de naționalitate română? Bună întrebare. Poate prin exemple bune, cum e Satu Mare, sau Reghin, unde maghiarii sunt minoritari, dar orașul e condus de candidați UDMR. Și orașele se dezvoltă bine. Toată lumea trebuie să aibă în vedere dezvoltarea Sighetului și nu etnia unui candidat. Știu că acest lucru nu poate fi depășit de foarte mulți cetățeni, dar cu toate astea noi/eu totuși încercăm să convingem oamenii, că suntem pentru întregul oraș și noi. Până la urmă stă în interesul nostru, al tuturor, ca Sighetul să se dezvolte. Noi cel puțin asta ne dorim.

3. Aveţi susţinere masivă (nu pot să zic de 100%) din parta votanţilor maghiari din Sighetu Marmaţiei, sau o parte din votanţii UDMR s-au dispersat pe la celelalte partide carte activează în Sighet ?

R: Da, din păcate, voturile se dispersează. Motivele sunt multiple, pe care dacă dorim să le înșiruim, avem nevoie de o carte întreagă. Relații familiare, de prietenie, etc. Noi, pe parcursul ultimilor ani, am încercat să facem totul ca să atragem oamenii spre noi. În mare parte am reușit, dar mai avem de muncit pe acest plan.

4. Dvs., ca preşedinte al UDMR Sighetu Marmaţiei, împreună cu colegii dvs. din conducerea partidului, aveţi în plan să faceţi alianţe, sau înţelegeri cu alte partide sighetene? Dacă da, ne puteţi spune la care partid sau partide v-aţi gândit ?

R: Avem în plan. După cum v-am spus, scopul nostru este foarte serios. În primul rând cetățienii trebuie să-și spună cuvântul în data de 9 iunie. Așa e cel mai democratic și moral. Apoi rămâne de văzut, care sunt acele formațiuni politice cu care putem ajunge la un comun acord în ceea ce privește dezvoltarea Sighetului. Până la urmă va fi nevoie mare de o stabilitate în noul legislativ. Ce s-a petrecut timp de 4 ani, a fost de multe ori în folosul unor partied politice, dar nicicum în folosul comunității Sighetene.

5. Primarul unei localităţi are nevoie de o bună colaborare cu consilierii locali. Aici apare problema orgoliilor, a „beţelor în roate” din partea unor consilieri. Ce strategie veţi aborda pentru a-i atrage de partea dvs., astfel încât ceea ce vă propuneţi să realizaţi să devină lucruri concrete ?

R: Sper să am colegi consilieri înțelepți, colegi care vor avea în vedere în primul rând interesele comune și nu cele personale. Nu va fi ușor de loc. Referitor la strategii…. Rămâne de văzut.

6. Mă gândesc că v-aţi făcut un plan de activitate pentru următorii 4 ani, când veţi conduce Primăria din oraşul nostru. Cu ce proiecte veţi veni pentru dezvoltarea economică a localităţii ? Vă gândiţi să „reînviaţi” industria textilă, să sprijiniţi apariţia şi dezvoltarea altor ramuri industriale ?

R: Plan pe 4 ani nu e sufficient. Luând în considerare că Sighetul din multe aspecte este rămas în urmă, e nevoie de un plan pe cel puțin 10 ani. Trebuie încurajat sectorul privat. Fără capital privat acest oraș nu va ajunge departe. Potențialul financiar al Sighetului lasă de droit. Dar sunt alte soluții, care trebuie identificate. Industria textilă cred că depinde în mare parte de economia mondială, sau cel puțin europeană. Noi avem rolul să oferim infrastructura necesară pentru ca potențialii investitori să vină în Sighet. Minuni nu se pot face de pe o zi pe alta, dar pas cu pas, putem totuți înainta.

7. Piaţa agroalimentară e un punct sensibil al oraşului nostru. Acum se lucrează la aleea de trecere dinspre centru spre şcoala Mihalyi de Apşa, dar, deocamdată, zona unde se vând zarzavaturi şi legume rămâne la fel de jalnică. Cum credeţi că se poate rezolva problema în perioada mandatului dvs. de primar ?

R: În orice caz nu cu un proiect extravagant, care absoarbe milioane de euro. Și cu bani mai puțini se pot face lucruri bune, iar restul banilor trebuie îndreptați spre învățământ de exemplu. Într-adevăr, trebuie respectate unele norme, pe care te obligă legea să le respecți. Dar trebuie mereu căutată soluția optimă.

8. Sighetul are numeroase străzi care arată jalnic, chiar şi după aşa-zisa reasfaltare. Cum veţi rezolva această problemă a oraşului, care e deja de notorietate, dar în sens negativ ?

R: Mereu e nevoie de prioritizare. Iar la acest capitol, infrastructura rutieră a Sighetului cred că se află pe primul loc. E nevoie de mulți bani, dar din buget local, din buget județean, din fonduri guvernamentale și mai ales europene și străzile se vor pune la punct. Sunt străzi care după ce s-au făcut, nu s-a mai atins nimeni de ele. Au trecut ani de zile cu nepăsare, iar acum noi ne aflăm cu o sumedenie de probleme. Trebuie luate toate la rând și puse la punct. Dar mă tem că patru ani nu vor fi suficienți pentru asta.

9. Cum vă veţi implica în refacerea totală a Sălii Studio, pentru a redeveni un loc în care activitatea culturală să reintre în normal ?

R: Voi încerca să atrag fonduri chiar și de sub pământ. Sighetul este înfometat după cultura urbană de calitate. Trebuie mai multă bunăvoință din partea autoritățiilor. Pentru asta trebuie să ții legătura cu ramura artistică. E profund greșit că totul trebuie să le faci tu. Nu. Le facem împreună. Dar pentru asta e nevoie să te consulți mereu cu cetățenii și cu cei din diferitele profesii. Așa stă treaba și cu sala de spectacole.

10. Dacă tot am deschis discuţia despre activitatea culturală, descrieţi aici, în linii mari, în ce acţiuni vă veţi implica. Eu am tot susţinut ideea că Sighetul trebuie să aibă un muzeu Hollósy şi o stradă centrală cu acest nume. Ce veţi face ca aceste lucruri să devină realitate ?

R: Voi susține toate proiectele culturale normale. Slavă Domnului, în Sighet mai sunt personae care sunt preocupate de cultură. Trebuie să fii lângă ei. Să-i susții. Eu cred că parteneriatele mai degrabă ajută în loc să strice. Revenind la strada Hollosy. Este un proiect care stă în sertarul primăriei. Dacă va exista stabilitate în consiliu, vom reuși să ajungem la un comun acord și în privinţa asta. Legat de muzeu, au fost câteva încercări. Sunt martorul unor discuții pe această temă. Dar, pentru asta ar fi nevoie mai multă implicare. Poate depinde doar de cum se gestionează problemele. Sunt convins că dacă vrei cu adevărat să se facă, se pot găsi soluții. Așa se va proceda și cu statuia Sfintei Fecioare Maria de exemplu.

11. Revin la problema nerezolvată a străzilor şi trotuarelor din Sighetu Marmaţiei. Asfaltul e de proastă calitate, trotuarele au denivelări periculoase. Veţi colabora în continuare cu aceeaşi firmă care asfaltează acum ?

R: Nu știu exact să vă spun. Aceste lucrări sunt câstigate pe licitații. Calitatea lucrărilor trebuie să fie verificată de profesioniști, care semnează și procesele verbale de recepție a lucrărilor. Contează foarte mult și de echipa de lucru. Pe mine mă interesează în primul rând calitatea.

12. Se desfăşoară de mai mult timp o etapă de dărâmare a garajelor-coteţe şi înlocuirea lor cu spaţii de parcare arătoasee. Veţi continua şi dvs. să susţineţi acest proiect ?

R: În mod sigur. Cartierele Sighetului trebuie regândite. Nu au fost concepute pentru aglomerația zilelor noastre. Aici trebuie să vorbim și de spațiile verzi din cartiere și de spațiile de joacă.

13. Cum veţi rezolva amenajarea unor noi locuri de parcare, atât de necesare în prea aglomeratul nostru oraş ?

R: În primul rând voi lua legătura cu o localitate unde un asemena proiect este unul reușit, gen Satu Mare. Analizăm situația și identificăm fondurile necesare pentru realizarea unei parcări etajate. Eu cred că în momentul de față ar fi nevoie de cel puțin două parcări etajate. Dar să nu uităm că și schimbarea mentalității este una foarte necesară. Dacă te duci după o pâine, nu te duce cu mașina, mai ales nu până în ușa magazinului. E nevoie și de spirit civic. Și nu numai în acest caz.

14. Fără sprijinul societăţii neimplicate politic nu veţi reuşi să vă duceţi la îndeplinire promisiunile. Prin ce mijloace vă gândiţi să ţineţi legătura cu societatea sigheteană, pentru a veni cu cele mai eficientae propuneri de dezvoltare armonioasă a localităţii ?

R: Ieșiri permanente pe străzi și cartiere, consultări publice. Multe lucrurui le poți înțelege doar comunicând cu cetățenii, iar cetățenii la rândul lor vor înțelege multe doar mulțumită comunicării cu ei. Nu e imposibil, doar să vrei asta.

15. Dvs., ca etnic maghiar, va trebui să convingeţi electoratul român să vă voteze. Cum veţi face asta ? Ce promiteţi românilor ?

R: Promit doar un singur lucru, că mă voi strădui să fac tot ce se poate pentru binele orașului, pentru binele nostru comun. Nu voi face minuni, dar munca mea nu va fi în zadar.


La comanda UDMR, cod AEP: 23240001

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și