Grupul a cerut guvernului Ucrainei să respecte angajamentul luat la începutul acestei luni de a nu folosi astfel de arme, să investigheze presupusa utilizare a acestora și să-i tragă la răspundere pe cei responsabili.

„Angajamentul guvernului ucrainean de a investiga utilizarea aparentă de către armata sa a minelor antipersonal interzise este o recunoaștere importantă a datoriei sale de a proteja civilii”, a declarat Steve Goose, directorul de arme al organizației.

Concluziile HRW au fost transmise guvernului ucrainean luna trecută, dar acesta nu a primit răspuns, a spus grupul.

În 2005, Ucraina a ratificat un tratat internațional din 1997 care interzicea astfel de mine și impunea distrugerea stocurilor de arme.

Rusia nu s-a alăturat tratatului, iar folosirea de către ea a minelor antipersonal „încalcă dreptul internațional umanitar”, a spus HRW.

Minele antipersonal sunt detonate de prezența, proximitatea sau contactul unei persoane și pot ucide și mutila mult timp după încheierea unui conflict.

De la începutul războiului, HRW a publicat patru rapoarte care documentează utilizarea de către trupele ruse a 13 tipuri de mine antipersonal care au ucis și rănit civili.


Preluare: stirileprotv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și