Mai exact, romii sunt acuzați de restul sătenilor din Hrip de faptul că ar fi încercat să fure Răstignirea (statueta care-l întruchipează pe Mântuitorul Isus) pentru a o vinde la fier vechi. Doar că statueta nu a fost furată cu adevărat. Din motive încă neelucidate, în primăvara acestui an statueta a dispărut de pe cruce. Din fericire sculptura a fost găsită imediat, la doar câțiva metri distanță, cu unul dintre brațe rupte.

„Numai țiganii sunt în stare de așa ceva dom’le. Aștia nu au Dumnezeu. Vă spun eu cum s-a întâmplat. Fiind suflată într-o culoare aurie au crezut că e din cupru. Au smuls răstignirea de pe cruce și după ce i-au rupt brațul drept au observat că nu e din metal ci ghips. Dupa aia ce să facă? Au abandonat-o”, ne-a declarat localnicul Szabo Peter, fără a reuși să ne ofere vreun argument în sprijinul celor spuse.

De aceeași părere sunt și restul sătenilor non-romi. Unii dintre săteni spun că la baza profanării Răstignirii stau tensiunile dintre reformații și greco-catolicii din localitate.

Localnicul cu cea mai echilibrată poziție este Viorel Iederan, prim curator al bisericii greco-catolice din Hrip. „Nu pot să spun cu exactitate ce s-a întâmplat cu răstignirea. Cert este că eu am găsit-o pe jos, nu tocmai în cea mai bună stare. Brațul drept era susținut doar de sârmele în jurul cărora a fost turnată statuia. Este posibil ca Răstignirea să fi căzut pur și simplu din cauza vechimii ei”, declară Viorel Iederan.


Preluare: transilvaniareporter.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și