IMM-urile vor putea beneficia de ajutoare de minimis pentru investitiile realizate, in procent de 100% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aprobate spre finantare, in cazul in care guvernul aproba proiectul de hotarare propus de Ministerul Finantelor.
Aceste sume nerambursabile se acorda in limita echivalentului in lei a valorii maxime de 200.000 euro, respectiv 100.000 euro in cazul intreprinderilor care desfasoara activitate in domeniul transportului rutier, pe o perioada de 3 ani fiscali consecutivi.
Plata ajutorului de minimis se efectueaza pana la 31 decembrie 2016, in limita bugetului anual alocat schemei. Se estimeaza insa ca numai 1.000 de IMM-uri se vor califica pentru acordarea ajutorului de minimis.
Conditia impusa pentru obtinerea sprijinului financiar de 100.000 euro este aceea de a crea pana la finalizarea investitiei si de a mentine pe o perioada de minimum 3 ani de la finalizarea investitiei 5 locuri de munca, din care cel putin doua locuri de munca pentru persoane care nu au avut contract individual de munca in ultimele 3 luni.
Firmele care vor un ajutor mai mare, dar nu peste 200.000 de euro, trebuie sa creeze 7 locuri de munca, din care cel putin trei locuri de munca pentru persoane care nu au avut contract individual de munca in ultimele 3 luni.
Ca sa aiba acces la program, IMM-urile trebuie sa nu fi primit ajutoare de minimis pe o perioada de 3 ani fiscali consecutivi (anul fiscal in curs si 2 ani anteriori) sau, daca au primit ajutoare de minimis in aceasta perioada, acestea cumulate sa nu fi depasit plafonul echivalent in lei a 200.000 euro, respectiv a 100.000 euro in cazul intreprinderilor care desfasoara activitate in domeniul transportului rutier, indiferent de sursa de finantare.
Banii se elibereaza in baza unui plan de afaceri dar numai societatilor care nu inregistreaza debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat, nu se afla in procedura de executare silita, insolventa, faliment, reorganizare judiciara, dizolvare, inchidere operationala, lichidare; si nici nu intra in categoria -intreprinderilor in dificultate-.
Preluare: www.ziarmm.ro