Auditorii energetici spun ca documentul e foarte important, mai ales pentru a se cunoaste consumul anual de energie pe metru patrat al fiecarei cladiri. In plus, specialistii au declarat ca in timp proprietarii vor putea beneficia chiar de subventii de la stat pentru locuintele reabilitate termic sau vor fi supusi unei impozitari diferentiate.

Potrivit noilor reguli, proprietarul sau administratorul unei cladiri sau al unui apartament va fi obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, anterior perfectarii contractului, o copie a certificatului energetic, astfel incat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii. Totodata, in anunturile de vanzare sau inchiriere, proprietarul ori administratorul cladirii sau apartamentului va da si informatii din certificatul energetic. Agentii imobiliari maramureseni se asteapta ca odata cu aceasta noutate sa creasca si preturile la cladirile care consuma mai putina energie, deoarece in cazul acestora si costurile de intretinere sunt mai mici.

“De saptamana viitoare incepand veti vedea pe piata imobiliara o noutate, adica cei care vor sa cumpere vor scrie ca doresc sa cumpere sau ne vor spune ca doresc sa cumpere un imobil de clasa energetic A, B sau G. Va fi un factor important in formarea pretului de vanzare al imobilului. Se vor vinde mult mai scump apartamentele incadrate in clasa energetica A fata de cele din clasa energetica G, care consuma foarte mult si sunt costisitoare. Vor fi mult mai cautate cele de clasa energetica A”, a declarat unul dintre agentii imobiliari, Zoia Bozau.

Auditorii energetici, cei care sunt abilitati in a elabora si a pune la dispozitie un astfel de document, spun ca masura e necesara, deoarece acest certificat va atesta consumul anual de energie pe care il are fiecare cladire.

“Certificatul energetic vine sa ne constientizeze ca cladirile sunt cele mai importante consumatoare si risipitoare de energie. In cladiri se consuma aproape 50 % din energia planetei. Certificatul energetic este necesar in primul rand sa inventariem risipa. Se va sti despre fiecare cladire ce consum anual pe metru patrat are. Se vor diferentia intre ele cladirile, prin consum”, a explicat unul dintre auditorii energetici, Calin Cebotaru.

In Maramures, certificatul de performanta energetic va putea fi obtinut de la unul din cei 15 auditori atestati. Consiliere gratuita in acest sens vor putea primi maramuresenii si la agentiile imobiliare, unde li se vor pune la dispozitie date de contact ale auditorilor.

Certificatul energetic va avea o valabilitate de 10 ani si va putea fi obtinut de orice cetatean. “Simpla adresare la un auditor e suficienta, el trebuie sa declare doar pentru ce-i trebuie pentru ca certificatele energetice nu sunt doar pentru vanzare si cumparare, sunt in primul rand de informare”, a adaugat Calin Cebotaru.

Tarifele pentru obtinerea unui astfel de document pornesc de la un euro/metru patrat, pretul total urmand sa fie calculat dupa o formula ce include un cost unitar pentru pregatirea lucrarii si documentare.


Preluare: Camelia Tocaci - eMaramures.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și