ActualMM a primit din partea consilierului județean Ion Beuca următoarea invitație: „Marți, 25 august 2015, de la ora 17, va avea loc la Repedea, predarea amplasamentului în vederea demarării lucrărilor de construire a Școlii de la Miclușa. După finalizarea etapei de teren, primarul va organiza o masă colegială pentru participanți. Vă invităm să participați la acest eveniment”.
Potrivit unui memoriu întocmit de primarul comunei Repedea, Pavel Ţiudic, situaţia infrastructurii din învățământ este una specială. În comună există 900 de elevi şi 100 de preşcolari care îşi desfăşoară activitatea educativă în Liceul Tehnologic Repedea.
Din cauza stării de degradare şi a pericolului de prăbuşire, clădirea în care îşi desfăşoară activitatea Şcoala Gimnazială nr. 2 a fost închisă încă din data de 16 august 2012, iar cei 190 de elevi de aici au fost mutaţi provizoriu la Liceul Tehnologic Repedea pentru a-şi putea continua cursurile.
Pentru transportul elevilor, Primăria Repedea dispune de două microbuze şcolare cu 15+1 locuri, unul fiind al primăriei, iar unul primit prin transfer de la Primăria Ieud.
Numărul elevilor transportaţi dimineaţa şi la prânz este de 200, necesitând câte 4 curse în fiecare dimineaţă şi la prânz, însumând câte 30 de km pe zi. Poate părea incredibil, dar, pentru efectuarea transportului elevilor, microbuzele pornesc de la ora 5.30 dimineaţa pentru asigurarea începerii cursurilor la ora 8.00. Soluția transportului copiilor cu microbuzele școlare este una provizorie, fiind foarte obositoare pentru copii, mai ales pentru cei care locuiesc pe dealurile din zona Miclușa.
Ion Beuca: ”Reprezint Valea Ruscovei în Consiliul județean și cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă administrațiile locale. Situația din Repedea nu se compară cu anumite cazuri prezentate în presă, respectiv construirea de școli în localități care nu au acoperire în ceea ce privește populația școlară. Problema infrastructurii școlare de la Repedea este una specială și necesită rezolvare urgentă.
Cunosc faptul că exista constrângeri bugetare cauzate de criza economică, totuși, ținând cont de situația specială de la Repedea, este obligatorie găsirea unei soluții de finanțare a proiectului de construire a unei noi școli la Miclușa, documentația tehnică fiind depusă la Ministerul Educației, având numărul 430/02.12.2012, iar autorizația de construire din data de 17.12.2012”.
Și iată că minunea se va întâmpla, lucrările de construcție a școlii urmând să înceapă în zilele următoare. Nu știu câte școli s-au construit după 1990 în Maramureș, dar știu sigur că s-au închis foarte multe, mai ales din cauza numărului tot mai redus de elevi. De fapt, aceasta este cea mai mare tragedie din societatea românească și nimic nu se face concret pentru stăvilirea declinului demografic al nației. Că s-au construit și se construiesc poate prea multe biserici, asta e altceva, dar nu e nici grav și nici tragedie. Când n-o să mai fie cine să le întrețină și, mai ales, să le frecventeze, și bisericile vor avea, din păcate, soarta școlilor.
Iată că Repedea reprezintă un caz aparte în Maramureș. Aici sunt circa 1.000 de elevi și preșcolari! Adică e rezolvată și problema demografică. Ne pare bine că putem consemna astfel de știri, din păcate tot mai rare. Îi mulțumim lui Ion Beuca pentru informațiile trimise și invitație.
Articol scris de Grigore Ciascai.
Preluare: ActualMM.ro