Sorin Grigor, inspector de protecţie civilă în cadrul Primăriei Sighetu Marmaţiei a declarat că la aceste cinci adăposturi se mai adaugă un punct de comandă. Oficialul Primăriei Sighet a mai adăugat că cele cinci adăposturi au o capacitate de aproximativ 2000 de persoane, toate aceste construcţii fiind situate în zona cartierului Independenţei. Sunt însă şi oraşe care nu au astfel de adăposturi. Este cazul oraşului Borşa, unde borşenii, în cazul unui atac armat, nu au unde se adăposti. Şi la Cavnic nu există astfel de construcţii, dar există subsoluri la blocurile de locuinţe unde căvnicarii s-ar putea ascunde.

Acele beciuri în momentul de faţă sunt utilizate de către proprietari, dar oficialii Primăriei Cavnic dau asigurări că acele subsoluri în cazul unui atac armat pot fi amenajate cu condiţii minime. La Tg. Lăpuş există un singur adăpost de protecţie civilă, care, potrivit declaraţiilor făcute de către primarul Mitru Leşe, „are dotarea de pe la 1900”. Acesta se află localizat sub un bloc cum se merge către liceul Grigore Moisil. Circa 100 de vişeuani se pot adăposti în cele 6 camere care există la subsolul Primăriei Vişeu de Sus. Vasile Coman a subliniat că cele 6 camere sunt perfect utilizabile în cazul unui atac armat şi pot fi folosite fără probleme.

Legea spune că populaţia trebuie să cunoască locul celor mai apropiate adăposturi de protecţie faţă de locuinţă sau locul de muncă. Locurile unde se află adăposturile de protecţie civilă trebuie marcate cu indicatoare speciale imprimate pe pereţii clădirilor. La darea semnalului Alarmă aeriană maramureşenii trebuie să ştie că înainte de a se îndrepta spre adăpost trebuie să închidă apa, lumina electrică şi gazele. Vor intra primii în adăpost femeile, copii, bătrânii şi invalizii.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și