Apa minerală, apa de izvor și apa de masă sunt cele trei tipuri de lichid vital comercializate în magazinele din România. Toate sunt incolore, inodore și insipide. Cu toate acestea, există multe și importante diferențe între cele trei tipuri de apă, majoritatea fiind în favoarea celei minerale. Prima și cea mai evidentă diferență este reprezentată de compoziția chimică. O comparație între apa minerală și cea de masă arată că cele două tipuri de lichid nu au prea multe substanțe în comun. Astfel, pe lângă atomii de hidrogen și oxigen, apa de masă nu conține niciun fel de mineral sau altă substanțe benefice organismului. Este, în fapt, un banal lichid alcătuit din doi atomi de hidrogen și unul de oxigen.

În contrast evident, așa cum îi spune și numele, apa minerală conține o serie de elemente (majoritatea minerale) cu efecte pozitive asupra organismului, unele chiar cu acțiune terapeutică. Al doilea element de diferențiere între cele două tipuri de ape îl reprezintă zona de proveniență. Apa de masă pe care o cumpărăm din magazine poate proveni din simple fântâni, sau chiar de la robinetele operatorului de distribuție a apei. Este filtrată, mai mult sau mai puțin eficient, i se adugă, după caz, dioxid de carbon, iar ajunge pe rafturile magazinelor. În schimb, apa minerală provine din surse subterane recunoscute și avizate în urma unor teste severe, derulate pe o perioadă îndelungată, componența ei chimică fiind protejată de efectele agenților poluatori.

Ungaria și-a inventat izvoare de apă minerală

Magazinele din Vestul Ardealului, în special cele din Satu Mare, au fost inundate de brandurile ungurești de „apă minerală”. În fapt, acestea nu sunt decât simple sifoane.

„De când are Ungaria atâtea izvoare de apă minerală? Este vorba de fapt despre apă normală căreia i se adugă dioxid de carbon și care se vinde în județ sub titulatura de apă minerală, fără a se preciza cine a testat-o și certificat-o”, ne-a declarat Teodor Lohan, proprietarul și directorul unei fabrici de îmbuteliere a apei minerale.

Acesta și alți îmbuteliatori de apă autohtoni se plâng de faptul că autoritățile române permit intrarea pe piața din țara noastră a acestor ape minerale false, în timp ce autoritățile maghiare împiedică accesul pe piața lor a apelor minerale veritabile din România. Nu doar maghiarii vând apă de masă sub numele de apă minerală. Românii sunt la fel de inventivi când vine vorba să ocolească fiscalitatea dar și să înșele încrederea consumatorilor.

„Noi, îmbuteliatorii de apă minerală, trebuie să plătim o redevență (n.red. taxă) Staului Român în schimbul exploatării izvoarelor. Mai mult decât atât, investim o mulțime de bani în laboratoare de testare. Toate aceste cheltuieli ne obligă să mărim costurile de producție și implicit prețul produselor. Aceste firme ungurești sau românești care vând apă de masă nu au asemenea costuri, ei nu plătesc nimic nimănui, și de aceea își permit să vândă o apă de proastă calitate, la un preț derizoriu”, adaugă Teodor Lohan.

De ce cumpără românii ape necertificate calitativ?

O simplă privire asupra etichetelor de pe PET-urile de apă minerală ne arată că nu avem nicio garanție cu privire la calitatea lichidului din interior. Pe majoritatea acestor produse nu este specificat nimic, cu excepția distribuitorului. Nimic despre numele producătorului, locul de proveniență, certificate de calitate sau compoziția chimică.

Nu avem nicio garanție că apa de masă pe care o consumăm nu provine din zone poluate. Spre deosebire de apa de masă, pe etichetele PET-urilor de apă minerală sunt specificate în detaliu toate elementele de certificare calitativă, localizarea exactă a izvoarelor precum și compoziția chimică. Cu toate acestea, apele de masă concurează puternic cu cele minerale sau de izvor. Motivul este unul singur, și anume prețul foarte mic. Spre exemplu, pe rafturile oricărui magazin sătmărean găsim cele două tipuri de apă.

Ambele au ambalaje de plastic asemănătoare și etichete ademenitoare. Aproape nimeni nu citește specificațiile tehnice, ci doar prețul. Astfel, dacă un recipient de cinci litri de apă minerală se vinde cu aproximativ cinci lei, aceeași cantitate de apă de masă se vinde cu 2,5 lei. Cum diferențele de gust nu sunt evidente, majoritatea consumatorilor o aleg pe cea din urmă, o opțiune pe care mulți dintre ei o pot regreta în viitor.


Preluare: voceatransilvaniei.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și