Un număr de 180 de implanturi de stimulator cardiac se fac în România la 1 milion de locuitori, în timp ce în ţările din vest 1.200 la un milion, a susţinut joi dr. Radu Ciudin, şeful Secţiei Cardiologie IV, din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Bucureşti.
Acesta a afirmat, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia deschiderii în Bucureşti a unui birou regional al companiei Medtronic, că 10.000 de oameni ar avea nevoie de un stimulator, dar nu-l pot primi, adăugând că 100 de copii au beneficiat de un astfel de dispozitiv.
El a arătat că sunt oameni care nu primesc un stimulator cardiac pentru că nu sunt diagnosticaţi şi asta nu din vina medicilor, ci a lipsei de aparatură, alţii sunt diagnosticaţi, dar nu ajung în centrele specializate.
"Lucrez cu Medtronic de câţiva ani şi consider colaborarea noastră ca fiind mai mult decât un parteneriat. Dispozitivele Medtronic sunt tehnologii foarte avansate care mi-au ajutat pacienţii să-şi recapete sănătatea, să-şi reia activitatea şi să aibă o viaţă mai bună. Medicina secolului 21 înseamnă cunoaştere şi experienţă în acelaşi timp, înseamnă utilizarea tehnologiilor medicale, care sunt accesibile acum în România datorită leadership-ului Medtronic, precum şi eforturile depuse pentru instruirea şi educarea specialiştilor în medicină din regiune", a subliniat dr. Radu Ciudin.
El a arătat că la Institutul Clinic Fundeni au fost utilizate stimulatoare cardiace de tip Medtronic în anii 70, iar acum au fost înregistrate progrese remarcabile în domeniu şi se realizează stimulatoare şi defibrilatoare complexe.
„În anii 1998 se efectuau aproximativ 10 implanturi pe an, iar în ultimii trei - patru ani s-a ajuns la 300 - 400, numărul de implanturi care se efectuează în România este de peste 3.000 anual, un număr mic comparativ cu ţările din vestul Europei”, a spus acesta.
Pentru dispozitivele simple costurile sunt suportate de CNAS, dar nu şi pentru cele mai complexe.
Preţul pentru stimulator simplu este de 500 de euro până la 1.500 euro, pentru defibrilator obişnuit 5.000 de euro, iar pentru unul mai complex 10.000 de euro.
Călin Puiu, directorul Medtronic România şi R. Moldova, a apreciat cooperarea companiei cu medici şi diverse instituţii medicale, care durează în ţara noastră de mai bine de 15 ani.
„Încă din anul 2002, am instruit în România şi Moldova peste 40.000 de specialişti în medicină. Deschiderea biroului regional ne va permite să continuăm consolidarea poziţiei noastre în România şi Moldova, să optimizăm accesul la terapiile noastre pentru numeroşi pacienţi care le solicită şi să răspundem nevoilor şi oportunităţilor de pe pieţele serviciilor de sănătate din ambele ţări", a spus acesta.
Adjunctul şefului misiunii Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane C. Butcher, a subliniat că "deschiderea biroului de reprezentanţă Medtronic la Bucureşti este un pas important făcut de o prestigioasă companie americană”.
Medtronic, lider mondial în tehnologie medicală, şi-a deschis joi oficial biroul regional din România şi Moldova cu sediul în Bucureşti.
Preluare: AgerPres