Sala de spectacole „Viorel Costin”, care de-a lungul timpului a găzduit mii de spectacole şi activităţi culturale, oferă un tablou jalnic: tencuială căzută, intrare distrusă etc.

La nici 100 m distanţă, clădirea Casei Muzeu „Ioan Mihalyi de Apşa” oferă aceeaşi imagine sumbră. Alăturat, piaţeta din faţa Complexului „Curtea Veche” întregeşte imaginea. Bustul academicianului Ioan Mihalyi de Apşa are postamentul distrus. Aceeaşi situaţie şi în cazul monumentului eroilor maghiari din apropiere. La acestea se adaugă şi starea avansată de deteriorare a dalelor care plachează piaţeta.

Înaintând, în parcul central, găsim monumentul care se află şi el într-o postură nu prea fericită. În imediata apropiere a clădirii Primăriei o altă perspectivă sumbră o oferă Muzeul Etnografic cu pereţii exteriori scorojiţi. Promisiuni pentru reabilitarea acestor clădiri au tot venit din partea Primăriei. Fie că vor accesa un proiect cu finanţare din SUA, fie un alt proiect cu bani din Norvegia, toate au rămas la stadiul de intenţii.

„Este păcat că cei de la Primărie nu reuşesc să repare aceste clădiri. Se fac că nu le văd. Poate dacă ar mai circula şi pe jos ar putea vedea trista realitate”, a spus Sorin P.

„Cei de la Primărie ne-au spus nouă să avem grijă de cum arată faţadele caselor noastre. Îi întreb ce exemplu ne oferă ei când clădirile care se află în administrarea lor arată aşa rău”, a spus Ştefan S.

„Am văzut câtă patimă a generat cazul Muzeului «Elie Wiesel». De ce nu există aceeaşi patimă, de exemplu, pentru găsirea fondurilor necesare reabilitării faţadei Muzeului Etnografic?”, se întreabă Viorel M.

Până când cei de la Primărie vor găsi soluţii pentru reabilitarea acestor clădiri, ele rămân ca o dovadă vie a dezinteresului şi a nepăsării.

Autorul articolului : Liviu ŞIMAN


Preluare: www.infomm.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și