În fapt, toate persoanele care au trecut prin PTF Sighet într-o perioadă mai scurtă de minim șapte zile, s-au trezit că nu pot aduce în țară din Ucraina absolut nimic.

Vameșii au pus în aplicare un nou ordin al ANAF cu numărul 3477/07.11.2013, care reglementează caracterului ocazional al introducerii în România de bunuri aflate în bagajele personale ale călătorilor care vin dintr-o țară terță a Uniunii Europene.

Cei aflați în această situație au avut doar două variante la dispoziție, conform declarațiilor acestora: fie trebuiau să se întoarcă în Ucraina cu marfa avută asupra lor, fie să o arunce la coșul de gunoi. Astfel, aseară s-au aruncat la gunoi diverse mărfuri: supă la plic, semințe de floarea soarelui, apă minerală, ciocolată, bomboane și inclusiv... hârtie igienică!

„Am trecut aseară prin vamă având asupra mea doar un bax de hârtie igienică (10 role - n. r.). Mi-a zis vameșul că să o duc înapoi de unde am adus-o sau să o arunc la gunoi. Eu i-am cerut să îmi facă hârtie de abandon și acesta a refuzat. De ce nu a vrut să îmi dea hârtie de abandon? Așa că i-am lăsat-o la gheretă și i-am zis că să se șteargă cu ea la ...”, ne-a declarat cu năduf un bătrânel azi dimineață.

O altă doamnă ne-a declarat că avea asupra ei doar două pachete de semințe și 4 plicuri de „supici” (supă instant la plic). Vameșii au pus-o să arunce la gunoi toată marfa și au lăsat-o să treacă doar cu un pachet de semințe din cele două pe care le avea, pentru că era deja deschis și consumase din el.

Am solicitat și un punct de vedere al d-nei Lidia Mureșan, șefa Punctului vamal Sighet, care ne-a declarat că dânsa nu crede ca vameșii au refuzat să parcurgă formalitățile de Abandon în favoarea statului român a mărfurilor în cauză și că va face o anchetă cu privire la situația descrisă de noi pe tura de azi noapte.

Totodată, doamna Lidia Mureșan ne-a declarat că nu face altceva decât să pună în aplicare Ordinul ANAF cu numărul 3477 / 07.11.2013.

Legislația prevede că orice cetățean al Uniunii Europene poate introduce în țară din țări non-UE mărfuri cu caracter ocazional, a căror valoare cumulată să nu depășească suma de 300 de euro. Aceste mărfuri sunt scutite de taxe vamale și TVA. De la această regulă se exceptează unele mărfuri, cum ar fi: țigarete, tutun, alcool și câteva bunuri alimentare (ulei, zahăr, făină etc.). Aceste mărfuri sunt limitate cantitativ, conform unei liste emisă de ANAF, listă afișată în PTF Sighet.

Ordinul ANAF 3477 / 07.11.2013 completează legislația vamală din România, definind caracterul ocazional al introducerii în România de bunuri aflate în bagajele personale ale călătorilor care vin dintr-o țară exetrnă a Uniunii Europene, impunând o diferență de minim șapte zile între călătorii. Dacă diferența dintre călătoii pentru o persoană este mai mică de șapte zile, atunci mărfurile introduse în țară de acea persoană nu mai au caracter ocazional.

Redăm mai jos Ordinul 3477 / 07.11.2013:

Tinand cont de prevederile titlului II cap. X „Bunuri aflate in bagajele personale ale calatorilor” si ale art. 109 din Regulamentul (CE) nr. 1.186/2009 al Consiliului din 16 noiembrie 2009 de instituire a unui regim comunitar de scutiri de taxe vamale, avand in vedere constatarile autoritatii vamale romane efectuate in urma actiunilor de control desfasurate in luna septembrie a acestui an in zona de nord-est a Romaniei la frontiera cu Ucraina privind marfurile introduse in tara de catre cal atori, care prin valorificarea lor pe piata neagra conduc la neincasarea taxelor aferente, contribuind astfel la cresterea evaziunii fiscale si, indirect, la afectarea productiei interne de astfel de bunuri, in vederea protejarii intereselor economice nationale si comunitare, in sensul art. 58 din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului Vamal Comunitar, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul Normelor privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata si a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri, prevazuta la art. 142 alin. (1) lit. d) si art. 199 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.220/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si al prevederilor art. 11 alin (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:

Art. 1. - (1) Prin caracter ocazional al introducerii in Romania de bunuri aflate in bagajele personale ale calatorilor care vin dintr-o tara terta se intelege o introducere de bunuri care nu reprezinta o parte fractionata a unei serii de introduceri efectuate de acelasi calator intr-un interval scurt de timp, respectiv o introducere de bunuri efectuata la cel putin 7 zile de la ultima introducere de bunuri de catre acelasi calator

(2) Nu se considera introduceri de bunuri cu caracter ocazional introducerile de bunuri efectuate in mod regulat, respectiv de mai multe ori intr-o zi sau la intervale de timp sub 7 zile.
Art. 2. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

p. Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,
Constantin Mihail

Bucuresti, 7 noiembrie 2013.
Nr. 3.477.


Preluare: Sighet 247; avocatnet.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și