La lichidarea incendiului au participat trei echipaje de stingere și unul de prim ajutor EPA SMURD. Echipajele de intervenție, potrivit ISU Maramureș, au acționat timp de aproape două ore pentru localizarea și lichidarea incendiului. Casa a fost salvată, însă acoperișul imobilului a ars pe o suprafață de circa 140 de metri pătrați.

„Din primele cercetări, incendiul s-a declanșat din cauza coșului de fum neprotejat termic față de materialele combustibile din jur. Valul de aer polar, care ne afectează în aceste zile, a dus la scăderea drastică a temperaturilor. În acest context, reamintim maramureșenilor că înainte de utilizare, sobele trebuie verificate, reparate şi curăţate pentru a fi înperfectă stare de funcţionare, se va folosi numai materialul combustibil pentru care a fost destinată soba, sobele se vor utiliza numai cu uşiţa de alimentare închisă. Este interzisă folosirea lemnelor mai lungi decât dimensiunile focarului, în faţa uşiţelor de alimentare a sobelor, pardoseala combustibilă se protejează cu tablă metalică având dimensiunile de cel puțin 0,70 x 0,50 m. Cenuşa şi jarul provenite de la sobe trebuie să fie depozitate într-un loc special amenajat. Verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum se efectuează numai de către persoane specializate”, spun pompierii maramureșeni.

Important de reținut este că coşurile, burlanele şi canalele de fum trebuie să fie izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor. În podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei, ce pot fi surse de aprindere. Niciodată nu folosiți mijloace electrice de încălzire locală improvizate, respectiv reparaţiile la instalaţiile electrice vor fi executate doar de personal autorizat.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și