În urma Raportului Operativ nr.2 din 07.09.2024, ora 22:00 și nr.3 din 08.09.2024, ora 7:00, vă prezentam desfășurarea cronologică a evenimentelor, informează Prefectura Maramureș.
➛ Primul apel primit prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, a avut loc la 12:50, prin care se sesiza producerea unui incendiu de vegetație uscată, în localitatea Arieșu de Pădure, în apropierea Poligonului de trageri al MApN. Au fost mobilizate un ASAS, un EPA și 7 subofițeri din cadrul Punctului de Lucru Șomcuta Mare.
➛ Următorul apel a avut loc la 12:52 și viza incendiul de vegetație uscată și fond forestier, văzut din localitatea Coltău, de la Centrul de Terapii Alternative Althera. Au fost mobilizate un ASAS de la Secția de Pompieri Fărcașa și un ASAS de la Detașamentul de Pompieri Cpt. Marchiș Adrian Baia Mare, cu un total de 7 subofițeri.
➛La 12:56, a fost primit un nou apel despre incendiul din zona pășunii localității din Lăpușel. Au fost alocate două ASAS de la Detașamentul de Pompieri Cpt. Marchiș Adrian Baia Mare, cu un total de 9 subofițeri.
➛Condițiile meteo de la fața locului au fost nefavorabile, din cauza vântului puternic, cele două focare inițiale s-au extins înspre localitatea Coltău, punând în pericul Centrul de Terapii Alternative Althera. Forțele au fost suplimentate cu un ASAS și 5 subofițeri de la Detașamentul de Pompieri Cpt. Marchiș Adrian Baia Mare, pentru a asigura protecția zonei.
➛Din lipsa surselor de alimentare cu apă, s-a solicitat ajutorul operatorilor economici SC VITAL, SC DRUSAL și SPSU ARAMIS, cu 3 cisterne pentru cele 3 zone afectate.
➛Au fost alertate SVSU-urile din cadrul celor trei UAT-uri și au fost mobilizați oamenii.
➛La ordinul inspectorului șef al ISU MM, a fost ridicată capacitatea operațională la Nivel IV – Alertă ROȘIE la nivelul întregului personal ISU Maramureș.
➛ A fost alertat și Ocolul Silvic Șomcuta Mare, care a trimis în teren 15 pădurari.
➛ Au fost solicitate autospeciale de stingere de la inspectoratele din județele limitrofe: ISU SM, ISU SJ, ISU BN, ISU CJ, precum și de la ISU BH.
➛ Au fost trimise 6 SVSU dotate cu autospeciale din UAT-urile: Ardusat, Mireșu Mare, Fărcașa, Șomcuta Mare și Seini.
➛ Au fost mobilizate două ASAS-uri de la Detașamentul de Pompieri Sighetu Maramției, un ASA de la Stația de Pompieri Borșa și două microbuze 18+1 cu personal din cadrul Detașamentului de Pompieri Sighetu Marmației și a Secției de Pompieri Fărcașa.
➛ A fost organizat un Punct Operativ Avansat în localitatea Coltău, la care s-au deplasat prefectului județului Rudolf Stauder, inspectorul șef, ofițerul care asigura continuitatea conducerii, adjunct șef centru operațional și personalul necesar funcționării POA.
➛ După executarea unei recunoașteri aeriene, cu ajutorul unei drone din dotarea Salvamont Maramureș, a fost solicitat sprijin aerian prin IGSU.
➛ La ora 18:30 situația se prezenta în felul următor:
➤ Se intervenea pe 3 zone de acțiune: comuna Recea, localitatea Lăpușel, unde au fost afectate 6 anexe și o hală în care erau depozitați saci cu pesticide și diverse materiale combustibile, pădurea din vecinătatea restaurantului „2 Veverițe”, în localitatea Arieșu de Pădure, în vecinătatea poligonului de trageri al MapN.
➤ Propagarea incendiului spre localitatea Coltău a fost limitată înainte de a ajunge la zona locuită.
➤ Suprafața afectată de incendiu a fost de aproximativ 550 de hectare, dintre care 287 sunt hectarede teren împădurit și 263 hectare de pășune.
➛Forțele și mijloacele mobilizate au fost:
➤ 250 de subofițeri și 12 ofițeri de la ISU MM cu 15 ASAS-uri, un EPA, două microbuze, un CBRN, 5 APIC-uri și un AMOP.
➤ 40 de subofițeri cu 8 autospeciale din județele Sălaj, Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Bihor și Cluj.
➤ 9 Servicii Voluntare pentru Situații de Urgență cu 6 autospeciale și 60 de voluntari.
➤ 2 Servicii Private pentru Situații de Urgență cu 6 persoane.
➤ Instituția Prefectului Județul Maramureș, Consiliul Județean Maramureș, Serviciul Public Județean Salvamont.
➤ 4 ofițeri, 15 subofițeri, 51 de soldați gradați și 4 autospeciale de la MAPN.
➤ 25 de subofițeri și 2 ofițeri de la IJJ Maramureș.
➤ 20 de agenți și 3 ofițeri de la IPJ MM.
➤ 30 de persoane aparținând Ocolului Silvic Șomcuta Mare.
➤ 3 Autocisterne, dintre care: una aparținând VITAL SA și două aparținând DRUSAL SA.
➤ Un ATPVM cu un subofițer, 4 asistenți medicale și un doctor din cadrul SMURD.
➤ 2 Ambulanțe din cadrul SAJ MM.
➤ 2 persoane din cadrul Serviciului de Ajutor Maltez în România.
➤ O aeronavă „SPARTAN C27J” de la MAPN.
➛ Începând cu ora 20:30, se lucra pentru lichidarea incendiilor, iar Serviciile Voluntare și Private pentru Situații de Urgență se retrăgeau de la fața locului.
➛ În data de 08.09.2024, la ora 00:00, ISU Maramureș trece la aplicarea măsurilor stabilite pentru Alerta PORTOCALIE – Nivel III capacitate operațională.
➛ În intervalul 00:30 – 01:30, echipajele care au acționat în sprijin din județele limitrofe se retrag către unitățile de proveniență.
➛La ora 02:33 incendiul a fost lichidat. Echipele ISU Maramureș se retrag la bază. La fața locului au rămas, în supravechere, 3 ASAS-uri cu 9 subofițerim 10 soldați din cadrul MApN și 2 pădurari din cadrul Ocolului Silvic Șomcuta Mare.
➛ La ora 02:45, Punctul Operativ Avansat constituit la Centrul de Terapii Alternative Althera și-a încetat activitatea.