Proiectul de HCL a fost votat de către consilierii locali prezenți ai PSD (Godja Eugenia, Ghenț Traian-Dacian, Pontoș Alin, Beniamin Iosif), PNL (Ivașcu-Onița Daniela, Mih Vasile, Moiș Petru, Tomșa Petru) și UDMR (Beres Ildiko, Kerekes Andrea), întrunind la limită cele 10 voturi necesare la acea dată. Împotrivă au votat consilierii Iuga Nicolae (UNPR) și Vlad Tudor (independent).

Consilierii locali Iuga Nicolae (UNPR) și Vlad Tudor (independent) au anunțat imediat după vot că vor ataca în contencios administrativ hotărârea de consiliu adoptată, având în vedere că dl. consilier Petru Tomșa a participat la vot, deși se afla în stare de conflict de interese.

În urmă cu șase luni cei doi consilieri (Iuga Nicolae și Vlad Tudor) au atras atenția asupra faptului că noile salarii adoptate nu sunt echitabile (pentru cei mai mulți angajați salariile au crescut foarte puțin sau chiar au scăzut, iar pentru cei cu funcție de conducere, acestea s-au dublat sau chiar triplat în mod nejustificat). Totodată, aceștia au mai atras atenția la acea vreme că nu va ajunge bugetul pentru salariile mărite în acest mod. Executivul Primăriei, Secretarul și ceilalți consilieri nu au luat în seamă aceste avertismente și au mers înainte, votând în mod ilegal acest proiect de Hotărâre de Consiliu local.

Deși Prefectul județului Maramureș a dispus în luna octombrie 2017 rediscutarea proiectului de HCL privind salariile, Secretarul municipiului, văzând că există riscul ca în Consiliul local să se reașeze salariile - să se mai taie de la șefi și șefuți fără atribuții și să crească pentru angajații care chiar lucrează în Primărie, nu a mai pus pe ordinea de zi nimic, ținând în sertar rediscutarea salariilor. Din acest motiv, după șase luni de așteptare degeaba în speranța că lucrurile se vor rediscuta și corecta, consilierii locali Iuga Nicolae și Tudor Vlad au început procesul la Tribunalul Maramureș de atacare în contencios administrativ a HCL 77 / 31.07.2017 privind noile salarii din Primărie și instituțiile din subordine. Rămâne ca Justiția să se pronunțe asupra legalității sau nelegalității acestei Hotărâri de consiliu local.

La șase luni după, ambele avertismente s-au adeverit: în Primărie și în instituțiile din subordinea Consiliului local este o stare generală de nemulțumire în rândul angajaților celor mulți care văd că ei au rămas în linii mari la aceleași salarii cu cele de dinainte sau cu creșteri nesemnificative, în timp ce tot felul de șefi și șefuți se lăfăie pe salarii de 8.000 de lei, fără a face nimic.

Când s-a pus problema virării salariilor angajaților din Primărie și instituțiile din subordinea CL Sighet, salarii aferente lunii decembrie 2017 și virate în luna ianuarie 2018, s-a ajuns la fundul sacului: nu mai au fost bani suficienți! Executivul Primăriei, împreună cu Secretarul municipiului, nu au avut curajul să recunoască că au greșit cu noile salarii din Primărie și să ceară Consiliului local bani suplimentari pentru salarii printr-o rectificare de buget, însă au găsit o soluție mișelească: au tăiat pur și simplu, cu de la sine putere, norma de hrană a polițiștilor locali sigheteni (aprox. 900 lei / lună), fără a cere acordul Consiliului local în acest sens. Practic, au rezolvat problema astfel încât să le ajungă banii pentru salarii prin săvârșirea unui abuz asupra polițiștilor locali.

Veștile pentru anul 2018 se anunță mult mai proaste decât pentru 2017! Cele trei guverne PSD din ultimul an, aflate la cârma țării, au ajuns la concluzia că nu au buget național suficient pentru a susține creșterile de salarii la nivel național și au luat următoarea măsură: printr-o ordonanță de urgență au diminuat foarte mult sumele de bani care reveneau din cote defalcate de TVA în anii trecuți primăriilor din țară. Astfel, fiecare localitate va avea un buget mult mai mic în anul 2018, comparativ cu anul 2017, buget diminuat cu aproximativ 30%!!!

În condițiile unui buget foarte generos pe care Primăria Sighet l-a avut în anul 2017 nu s-au putut susține salariile mărite doar pentru o perioadă de șase luni (iulie - decembrie 2017), suntem foarte curioși ce fel de buget va scoate din mânecă Primarul, Secretarul sau Ildi Neni și cum vor susține salariile mărite pe întreg anul 2018. Repet: salarii mărite pentru șefi și șefuți, plătite timp de 12 luni (nu șase ca anul trecut) și cu un buget local diminuat de guvernele PSD cu aproximativ 30%.

Asta înseamnă să muncești fără să gândești în cadrul Primăriei Sighet! Concluzia este că ne așteaptă un an foarte greu la nivel de Sighet, unde cel mai probabil că nu se va mai face nimic și întreg bugetul va merge pentru salariile triplate de către Primar și Secretar pentru tot felul de șefi și șefuți de prin Primărie și alte instituții, șefuți, cei mai mulți, fără atribuții.

Cuie și Scaune să fie!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și