Legea nr. 60/2018 pentru modificarea și completarea art. 9 din Ordonanța Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România a fost publicată în Monitorul Oficial pe 14 martie 2018. Documentul se aplică după șase luni de la apariție, adică din data de 14 septembrie 2018.

Amenzile pentru circularea cu o mașină în lipsa rovinietei valabile se prescriu de-acum în patru luni de la săvârșirea faptelor, se arată în actul normativ publicat acum câteva luni. Practic, termenul este mai mic decât cel valabil până ieri, care era de șase luni.

„Aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 4 luni de la data săvârșirii faptei”, prevede Legea nr. 60/2018, cu precizarea că este vorba de data încheierii procesului-verbal de contravenție. Cu alte cuvinte, dacă procesul-verbal nu este încheiat în maximum patru luni de la data la care șoferul a fost surprins conducând o mașină fără rovinietă, amenda nu mai poate fi aplicată.

Până acum, prescrierea faptei intervenea în șase luni de la săvârșirea acesteia. Comunicarea procesului-verbal de amendare se poate face în maximum două luni de la întocmirea acestuia.

Așadar, până ieri, din ziua săvârșirii contravenției și până la comunicarea amenzii puteau trece maximum opt luni (șase luni până la momentul încheierii procesului-verbal, plus două luni până la comunicarea acestuia). De azi, perioada este redusă la șase luni (patru luni până la momentul încheierii procesului-verbal, plus două luni până la comunicarea acestuia).

Rovinieta are o valabilitate de una, șapte, 30, 90 de zile sau 12 luni, în funcție de durata de utilizare a rețelei de drumuri naționale. Circularea fără rovinietă se poate sancționa cu amendă, potrivit OG nr. 15/2002.


Preluare: eMaramures.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și