Femeia, cetățean britanic, era pasageră în mașina unei prietene, alături de care călătorea. Pe Transfăgărășan, în apropierea barajului Vidraru pe șosea a apărut o ursoaica însoțită de un pui. Animalul s-a ridicat până în dreptul geamului, probabil ca să primească ceva de mâncare, apoi a mușcat-o pe femeie de mână. Geamul era deschis pentru că cele două femei voiau să-i facă ursului câteva fotografii.

Charmian Widdowson, prietena victimei: Noi mergeam pe Transfăgărășan, am văzut ursul și acolo am încercat să fac poză prin geam și nu a ieșit bine și a fost un loc unde am întors și am oprit și am coborât geamul ca să facă poză bună și ursul a vrut să între în mașină și a mușcat-o pe prietena mea Eu m-am gândit că vrea să fie prieten, să mănânce, și ea a zis să îi dăm mâncare și eu am zis că nu, nu e voie și atunci ursul a mâncat-o pe ea.

La faţa locului au fost trimise echipaje medicale şi ale Jandarmeriei Montane. Când a sosit echipajul SMURD, femeia era conştientă şi a putut comunica cu salvatorii. Avea plăgi la mâna astfel că a fost transportată la spital la Curtea de Argeș pentru tratament.

Andreea Gheordunescu, manager Spitalul Municipal Curtea de Argeș: O pacienta cu plăgi la mâna dreaptă, survenite în urma mușcăturii de urs. I se acordă primele îngrijiri și e stabilizată.

Populația a fost avertizată asupra pericolului prin Ro-ALERT. Iar în zonă a ajuns și un echipaj de jandarmi.

Maria Luiza Ciobănescu, purtător de cuvânt IJJ Argeș: Jandarmii atrag atenția ca oamenii să respecte legislația în vigoare, pentru siguranța lor, cât și pentru a evita sancțiunile. Să sune la 112 când văd un urs, să nu se apropie sau să-i alunge singuri.

În ultimii ani pe Transfăgărășan urșii își fac apariția la drumul mare și cerșesc mâncare. Cei mai mulți turiști se apropie de animalele sălbatice pentru fotografii și îi hrănesc deși specialiștii recomandă exact contrariul.

Cristi Papp, specialist în carnivore mari, WWF: În primul rând nu ar trebui să ne apropiem de urs pentru că ursul reacționează instinctiv și mai ales în momentul în care vrem să îi oferim poate mâncare sau poate pur și simplu vrem să facem un selfie, s-ar putea să fim prinși prin surprindere și să fim atacați. Astfel de cazuri nu sunt singulare în țara noastră, au tot fost de-a lungul timpului. În ultimii ani vedem că avem destul de multe decese, dar și atacuri ale ursului asupra omului și în foarte multe cazuri aceste atacuri practic sunt provocate tocmai de către om.

Hrănirea animalelor sălbatice e interzisă și se sancționează cu amendă de câteva sute de lei.


Preluare: tvrinfo.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și