Ion Timiş, şeful Serviciului Salvamont Borşa, a declarat, pentru Axanews.ro, că probleme cu turiştii sunt destule, dar, din fericire, până acum nu am incidente foarte grave.

„Am avut zilele acestea o fetiţă muşcată de viperă, în drum către Lacul Ştiol. Fetiţa s-a urcat pe nişte pietre, a băgat mâna printre stânci şi a fost muşcată. Nu era singură, era cu un grup de elevi, însoţiţi de profesorul lor. Problema a fost rezolvată, avem ser antiviperin la spitalul din Borşa. Este primul incident de acest gen din acest an. Turiştii trebuie să aibă grijă în această perioadă, de regulă viperele fug de oameni, dar numai dacă calci din greşeală pe ele sau le surprinzi când stau la soare, poţi fi muşcat”, a spus Ion Timiş.

Nu au lipsit cazurile de oameni rătăciţi pe munte. A fost cazul unui neamţ de 16 ani, care a urcat către Pietrosul Rodnei alături de părinţii săi. Traseul ales de familia de nemţi a fost cel care pleacă de la Izvorul Dragoş către casa laborator, iar la jumătatea traseului adolescentul a decis să se întoarcă, părinţii continuându-şi drumul către Pietrosul Rodnei. Ajunşi la pensiunea unde erau cazaţi, nemţii nu şi-au mai găsit băiatul şi, doar la insistenţele celor de la pensiunea unde erau cazaţi, au sunat la 12 noaptea la poliţie. Numai că băiatul s-a întors a doua zi dimineaţa, după ce a înnoptat în pădure, printre sălbăticiuni.

„Lumea sună la 112 pentru fel de fel de probleme. Am avut unii care ne-au cerut ajutorul pentru că aveau în grup persoane trecute de 70 de ani care nu mai puteau coborâ de la Cascada Cailor, pentru că nu funcţiona la coborâre telescaunul. Apoi, unii mai sună la 112 pentru că s-au rătăcit cu jeep-ul după ce au fost la iarbă verde. Am avut apoi cazul unui bărbat care şi-a rupt coloana vertebrală după ce s-a aruncat de pe telescaun pentru a-şi recupera telefonul cu care tocmai făcuse un selfie cu nevasta sa şi pe care l-a scăpat din mână. Bărbatul s-a ales cu coloana ruptă, iar acum are probleme de sănătate”, a adăugat Ion Timiş.

O altă problemă o reprezintă „cocalarii”, care, după modelul celor de la malul mării care îşi parchează maşinile pe plajă, nu se sinchisesc să se dea în spectacol cu motocicletele sau ATV-urile printre turişti. Chiar dacă asta înseamnă a-i pune în pericol pe cei din jurul lor. Cei de la Salvamont Borşa spun că nu au ce să le facă, aceştia putând fi sancţionaţi doar dacă intră cu aceste mijloace auto în Parcul Naţional Munţii Rodnei, atunci putând interveni jandarmii montani.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și