Cei circa 500 de protestatari — o mie conform organizatorilor — s-au întâlnit în Munții Alpi la circa 1.300 de metri altitudine pe trecătoarea Brenner, care leagă Tirolul din Austria cu Tirolul de Sud din Italia. Postul de frontieră situat pe acea trecătoare urmează să fie echipat cu un dispozitiv de control militarizat pentru a împiedica imigranții ilegali să treacă granița.

Pe diferitele pancarte ale demonstranților se puteau citi lozinci precum „Opriți războaiele, nu oamenii”, „Niciun migrant nu este ilegal”, „Idomeini (tabăra de refugiați de la frontiera greco-macedoneană) nu este singur”, „Deschideți frontierele” sau „Jos cu fortăreața”. De asemenea, cuvântul „Welcome” a fost scris pe panoul ce semnalează intrarea în Austria, țară care și-a înăsprit politica de azil și a plafonat numărul migranților pe care este dispusă să-i primească.

Dar manifestația nu a avut un caracter pașnic, forțele de ordine fiind nevoite să intervină după ce protestatarii au blocat calea ferată și au încercat să rupă un cordon al poliției, în timpul confruntărilor ei aruncând în polițiști cu pietre și sticle. Conform unui comunicat al administrației locale austriece din regiunea Tirol au fost răniți cinci polițiști.

Protestul a survenit la o zi după ce ministrul austriac al apărării, Hans-Peter Doskozil, a reafirmat, într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt, că guvernul de la Viena este hotărât să instituie un control masiv în trecătoarea Brenner, folosind inclusiv armata.

Această decizie survine în contextul unei noi creșteri a numărului migranților arabi și africani ce traversează Marea Mediterană, dinspre Libia, și debarcă în Italia. În plus, închiderea rutei balcanice, pe care migranții din Orientul Mijlociu o parcurgeau pentru a ajunge în vestul Europei, ar putea determina acum migranții să încerce rute alternative, una dintre ele fiind prin Italia și Austria.


Preluare: AgerPres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și