Daniela Bledea este, începând cu 24 octombrie 2020, consilier județean şi, totodată, asociat unic şi administrator al societății DENISDEA SRL Sighetu Marmației care, la data respectivă, avea în derulare un contract de prestări servicii încheiat cu Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului, instituție din subordinea Consiliului Județean Maramureș.

După dezvăluirile făcute în vara anului 2021 de cotidianul „Libertatea” despre contractele din bani publici ale societății ce a aparținut președintelui Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan și scandalul legat de sistarea colectării deșeurilor menajere în municipiul Baia Mare, județul se află în pragul unui alt scandal de amploare națională.

Un consilier județean din cadrul Consiliului Județean Maramureș este în situație de incompatibilitate şi nimeni nu se sesizează oficial, deși acesta şi-a recunoscut cu propria mână starea de incompatibilitate pe care a consemnat-o oficial în declarația de interese depusă în 15 iunie 2021 pentru anul 2020!

Daniela Bledea este, începând cu 24 octombrie 2020, consilier județean şi, totodată, asociat unic şi administrator al societății DENISDEA SRL Sighetu Marmației care, la data respectivă, avea în derulare un contract de prestări servicii încheiat cu Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului, instituție din subordinea Consiliului Județean Maramureș.

Art. 90 alin. (1) al Legii nr. 161/2003 prevede explicit interdicția ca societatea privată la care un ales local este asociat sau deține calitatea de administrator să aibă încheiate contracte cu o instituție publică din subordinea consiliului al cărui membru validat este. Starea de incompatibilitate intervine după un termen de 15 zile în care alesul local poate renunță la vreuna dintre calități sau la contractul cu instituția publică în cauză şi se materializează prin încetarea de drept a mandatului de ales local.

Daniela Bledea nu numai că nu a făcut asta în termenul legal, ci, din contră, în luna februarie 2021, chiar a mai încheiat un nou contract între firma sa şi instituția subordonată Consiliului Județean, DGASPC Maramureș, cu același obiect: furnizarea de servicii de catering pentru 110 beneficiari ai Centrului de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor Adulte cu Handicap, CRRPAD Sighetu Marmației, răspândiți în 5 locații diferite din municipiu.

Cu toate acestea, nici secretarul județului, nici Instituția Prefectul județului Maramureș şi nici măcar Agenția Națională de Integritate nu s-au sinchisit, până azi, să constate starea de fapt şi să ia măsurile prevăzute de lege.

Beneficiarii de la CRRPAD Sighetu Marmației, bătaia de joc a DGASPC Maramureș

În tot acest răstimp, contractul DGASPC Maramureș cu DENISDEA SRL merge înainte, iar facturile emise de firma de catering sunt plătite cu regularitate și la timp, deși, pentru a-și maximiza profitul, meniurile livrate nu respectă cantitatea și, prin ingredientele, valorile nutriționale prevăzute, nu sunt adecvate necesităților particulare de hrană ale beneficiarilor.

Sub diverse pretexte, conducerea DGASPC Maramureș a evitat în repetate rânduri să dea curs solicitării de a răspunde la câteva întrebări care ar fi vizat tocmai încheierea contractului cu DENISDEA SRL și calitatea mâncării furnizate de aceasta beneficiarilor CRRPAD Sighetu Marmației.

În schimb, în interiorul instituției, directorul economic al DGASPC Maramureș, Maria GRIGUȚA, se străduie din răsputeri să mușamalizeze orice situație ce ar putea incrimina derularea contractului cu DENISDEA SRL.

Nu iese fum fără foc. Precedentul DENISDEA SRL

Calitatea produselor furnizate de DENISDEA SRL a mai fost reclamată, la începutul anului 2020, când, pe site-ul propriu, jurnalistul independent Marin Badea a semnalat situația jalnică a beneficiarilor de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din localitatea Plătărești, aflat în subordinea DGASPC Călărași.

În articol, se semnala cum, la micul dejun, cei 148 de beneficiari ai centrului au primit pâine înmuiată în apă, la care s-a adăugat o linguriță de margarină și o felie de salam, furnizate tot în baza unui contract de catering încheiat în octombrie 2019 de către societatea DENISDEA SRL.

Jurnalistul observa că e de notorietate faptul că președintele Consiliului Județean Călărași și-a făcut, în dese rânduri, vacanța de iarnă în zona Maramureșului, fiind în strânse relații de amiciție cu Mircea Man, fost parlamentar în mai multe mandate, președinte al Consiliului Județean Maramureș în perioada 2008-2012, actualmente vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.

DENISDEA SRL, mâncare hrănită cu bani de la stat

DENISDEA SRL are de-a lungul anilor încheiate cu DGASPC Călărași mai multe contracte succesive de furnizare mâncare în regim de catering.

De altfel, firma cu sediul social în municipiul Sighetu Marmației, Str. Constructorului, Bloc 4, Sc. 1, Et. 4, Ap. 17, a fost una dintre societățile abonate constant la contracte din fonduri publice, încă de la scurt timp după înființare, în 2011.

Potrivit datelor de pe site-ul confidas.ro, în cei 10 ani de activitate, DENISDEA SRL a beneficiat de nu mai puțin de 150 de contracte publice.

Cu toate că firma a fost înregistrată în Sighetu Marmației, la numai un an, aceasta şi-a dezvoltat activitatea tocmai în București, unde o regăsim în incinta Palatului CFR situat pe Bulevardul Dinicu Golescu nr. 38.

Cifra de afaceri a societății Danielei Bledea a crescut constant în urma contractelor publice adjudecate, indiferent de cine sunt conduse instituțiile contractante.

O dovadă în acest sens o constituie şi cele 4 contracte în valoare totală de peste 245.000 lei adjudecate, în anul 2018, cu primăria comunei maramureșene Săcălășeni.

Cel mai recent contract al DENISDEA SRL îl reprezintă cel de servicii de catering necesare implementării proiectului „Împreună pentru un viitor mai bun în Coroieni”, comuna maramureșeană fiind condusă de primarul Gavril Ropan, un influent prieten al președintelui Consiliului Județean, Ionel Bogdan.

Totodată, începând cu 28 aprilie 2021, în urma contractului semnat cu Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, firma Danielei Bledea mai beneficiază şi de un grant pentru capital de lucru în valoare totală de peste 335.000 lei, obținut în temeiul OUG nr. 130/2020.

DGASPC, butoiul cu pulbere al Maramureșului

Ceea ce reține atenția este faptul că contractul privind furnizarea de mâncare în regim de catering pentru beneficiarii din cadrul CRRPAD Sighetu Marmației, atribuit în februarie 2021, pare să fi fost unul cu dedicație din partea DGASPC Maramureș pentru DENISDEA SRL.

Procedura a fost una proprie, derulată în regim offline, iar criteriile de atribuire au fost întocmite în așa fel încât să favorizeze societatea condusă de Daniela Bledea, prețul de ofertă având ponderea cea mai mică, de doar 10% în evaluare.

Practic, în acest fel, aproape orice concurență din partea unor societăți cu obiect de activitate similar a fost îndepărtată. Astfel, dacă la DGASPC Călărași, mâncarea poate fi furnizată de o societate care are punct de lucru în București, la circa 30 de km, la DGASPC Maramureș, același lucru nu mai este eligibil.

DGASPC Maramureș este o instituție obișnuită să țină prima pagină a presei. De-a lungul timpului, mass media maramureșeană a scris pe larg despre multiplele nereguli din cadrul acesteia.
Directorul general, Alina Coste Mădăras, este în funcție din anul 2014 când ar fi fost numită ilegal ca interimar, în baza unei dispoziții a președintelui Consiliului Județean Maramureș de la acea dată, Zamfir Flore Ciceu, în locul emiterii unei hotărâri de consiliu, așa cum prevedea cadrul normativ în vigoare.

De asemenea, Maria Griguţă a fost numită în 2010 în postul de director economic pe care l-a părăsit în 2014 după ce a fost demisă din cauza unor grave abateri, dar a revenit pe funcție în anul 2016, după un concurs reclamat ca aranjat. Jurnalistul Cătălin Vischi de la 2mmnews.ro a documentat în detaliu problemele de atunci.

DGAPSC Maramureș s-a mai aflat în atenția opiniei publice naționale, în 2019, atât în urma dezvăluirilor făcute de Centrul de Resurse Juridice privind beneficiarii găsiți izolați şi legați de paturi într-un spațiu din curtea Spitalului Municipal Sighetu Marmației, tocmai de la CRRPAD, centrul pentru care societatea DENISDEA SRL are încheiat contractul pentru furnizarea de mâncare în regim de catering, cât şi în contextul dosarului penal instrumentat de DIICOT Maramureș în cazul exploatării unor minori germani la un centru social din Vișeul de Sus.

În aceste condiții, conducerea DGASPC Maramureș este disperată să rămână şi în grațiile actualului președinte al Consiliului Județean Maramureș şi să-şi salveze astfel încă o dată posturile după ce, din luna martie 2021, Ionel Bogdan a trimis la instituție un corp de control care investighează toate contractele şi cheltuielile instituției cu cel mai mare buget şi cei mai mulți angajați din județ.

În tot acest răstimp, președintele Consiliului Județean, Ionel Bogdan, păre dispus să facă orice concesie necesară, inclusiv să sacrifice interesele superioare ale beneficiarilor de la CRRPAD Sighetu Marmației pentru a o proteja pe Daniela Bledea.

INCOMPATIBILITATE - Firma consilierului județean Daniela Bledea (PNL Sighet) a livrat mâncare DGASPC, care este în subordinea CJ Maramureș

INCOMPATIBILITATE - Firma consilierului județean Daniela Bledea (PNL Sighet) a livrat mâncare DGASPC, care este în subordinea CJ Maramureș

INCOMPATIBILITATE - Firma consilierului județean Daniela Bledea (PNL Sighet) a livrat mâncare DGASPC, care este în subordinea CJ Maramureș

INCOMPATIBILITATE - Firma consilierului județean Daniela Bledea (PNL Sighet) a livrat mâncare DGASPC, care este în subordinea CJ Maramureș

INCOMPATIBILITATE - Firma consilierului județean Daniela Bledea (PNL Sighet) a livrat mâncare DGASPC, care este în subordinea CJ Maramureș

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și