La ultima ședință a Consiliului local Sighet, consilierii au decis în cor să contracteze un credit de aproape patru miliarde de lei, pentru a plăti parte din datoriile spitalului Sighet. Un singur consilier s-a abținut de la vot, în semn de protest față de managementul dezastruos practicat la Spital. Este vorba de dl. Mihali Gavrilă, cosilier PP-DD. Acesta a considerat că nu este corect ca incompetența managerială să fie acoperită cu credite.

Spitalul Sighet a fost în ultimii ani etalon al incompetenței manageriale, acumulând datorii de zeci de miliarde de lei. La conducere s-au perindat tot felul de „manageri”, unii mai „buni” decât alții: vestitul doctor Bodnar, purtătorul de cărămizi cu ambulanța – dr. Ștef, controversatul medic Ștefanca, iar de câteva luni, director a fost numit prietenul apropiat al primarului TIR-ist, dl. Alexandru Oros. Singura realizare a acestor „menejeri” a fost să umple spitalul de datorii. Calitatea actului medical a cunoscut o continuă scădere, bolnavii fiind tot mai exasperați de lipsa medicamentelor, personalul medical insuficient și de condițiile din spital.

La Spitalul Sighet, dacă nu ai bani, poți să crăpi cu zile. Cei care din punct de vedere financiar se situează cât de cât bine evită acest spital și se orientează spre alte spitale, cum ar fi cele din Baia Mare, Cluj, Târgu Mureș sau București. Cei bogați și care țin la viața lor se duc să se trateze în străinătate.

Aici, la spitalul din Sighet, rămân cei lipsiți de posibilități materiale și care nu au de ales: persoanele cu venituri mici, pensionari sau locuitori din zona rurală, adiacentă Sighetului. Mizeria pe care o găsești în spitalul Sighet în unele secții este de nedescris, condițiile de cazare și frigul îndurate de bolnavi aduc aminte de evul mediu iar indiferența cu care unii medici îi tratează pe pacienți arată adevărata imagine a unui spital învechit, aflat la nivelul anilor 50. Preocuparea conducerii de-a lungul timpului nu a fost să îmbunătățească starea de sănătate a bolnavului ci doar să fure și să se îmbogățească. În documente și rapoarte se vorbește de un management centrat pe pacient, dar în realitate jocul este cum să se fure mai mult. Altfel nu se poate explica situația în care se află acest Spital, de o deosebită importanță pentru locuitorii Maramureșului istoric.

În guvernarea PDL norocul și motivul pentru care Spitalul municipal Sighet nu a dat faliment a fost că Ministerul sănătății a achitat toate datoriile, debitele spitalului fiind zero. Imediat după aceasta, spitalul a acumulat noi și noi datorii. Acum primarul municipiului, Ovidiu Nemeș, l-a propulsat pe amicul său de afaceri Alexandru Oros în funcția de „menejer” al Spitalului. Domnul Oros are legătură cu medicina cam atât cât are vaca cu baletul, fără nicio supărare. Chiar și mulți liberali din Sighet nu sunt de acord cu această numire făcută de primar. Din discuțiile pe care le mai am cu prieteni medici din Spital, aflu că nimeni nu tare îl bagă în seamă pe dl. Oros și că nu este privit cu ochi buni, nefiind medic. Cum să pui director al unui spital pe cineva care nu se pricepe la medicină? Desigur, explicația oficială a aplaudacilor TIR-istului de la primărie este că dl. Oros este marele economist a lui Pește și că are experiență de mai mulți ani, conducând propria sa firmă.

Diferența este că spitalul nu este un SRL ci o instituție serioasă, cu care nu ne putem juca de-a alba-neagra, pentru că ne jucăm cu sănătatea oamenilor. Director la spital ar trebui să fie un medic cu calități de manager și care să demonstreze că este un bun gospodar. Dacă este numit director unul care e prieten la cataramă cu primarul, dar fără nicio legătură cu medicina sau cu sistemul de sănătate, nu există nicio speranță de mai bine pentru acest spital.

Eu sunt convins, deși mi-aș dori să nu fie așa, că dl. Oros nu va face mai nimic, eventual doar își va îngrășa conturile și va trăi bine din salariul de director (aprox. 7.000 lei / lună) și poate nu doar din atât, în timp ce Spitalul se va cufunda în continuare în mizerie, iar falimentul va fi tot mai apăsător.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și