La sesizarea secretarului de stat din cadrul Ministerului Culturii, Radu Boroianu, precum şi a Direcţiei Judeţene pentru Cultură Maramureş, o Comisie Mixta numită prin Ordin al prefectului, a verificat integritatea monumentului istoric Cimitirul Vesel din Săpânţa. Ca urmare a controlului, ce s-a desfăşurat în data de 27 august 013, la faţa locului au fost constatate o serie de deficienţe, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale şi s-au dispus o serie de măsuri. Printre deficienţele constatate se numără încălcarea prevederile avizului provizoriu de folosinţă nr.474/12.06.2013, emis de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Maramures, lipsa crucilor la câteva morminte, pentru care administratorul cimitirului nu a putut face dovada cauzelor dispariţiei acestora.

Din discuţiile purtate cu cei doi preoţi a rezultat faptul că, familiile decedaţilor, obişnuiesc să ia crucile spre a le restaura sau înlocui cu altele noi, astfel se încalcă dispozitiile art. 4 si art.11 din legea Legea nr. 422 / 2001 republicată, privind protejarea monumentelor istorice. In plus, crucile sunt restaurate de meşteri populari din zonă, persoane neautorizate incalcandu-se dispoziţiile art.28 din Legea nr. 182 / 2000 republicată privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil.

Astfel, comisia de control i-a intocmit administratorului cimitirului un proces verbal de constatare a contravenţiei şi i s-a aplicat amendă contravenţională. De asemenea, s-a dispus investigarea lipsei crucilor de pe anumite morminte de către organele de cercetare penală. În cazul realizării de lucrări neautorizate, fără avize sau care încalcă avizele de specialitate, personalul de inspecţie abilitat va întrerupe lucrările până la intrarea în legalitate, va aplica sancţiuni şi, după caz, va dispune revenirea la situaţia iniţială sesizând organele de cercetare penală.

Prefectul judetului Maramures, Anton Rohian a dat asigurari ca pe viitor Instituţia Prefectului, împreună cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Consiliul Judeţean Maramureş vor asigura o supraveghere permanentă a integrităţii monumentului istoric din Cimitirul Vesel Săpânţa. În plus, reprezentantul Guvernului în teritoriu a dispus verificarea fondurilor gestionate de administraţia Cimitirului Vesel.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Maramureş, Dumitriţa Rus, din comisia mixtă plecată în control la finele lunii august în Cimitirul Vesel de la Săpânţa a făcut parte şi un ofiţer de poliţie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și