Lucrările cuprinse în obiectivul de investiţie se localizează în bazinul hidrografic Someş-Tisa, pe sectorul comun (de râu) de frontieră cu Ucraina, pe malul stâng al cursului râului Tisa, în imediata apropiere a localităţii Remeţi. Conform purtătorului de cuvânt al ABAST, Cristina Vădan, în cadrul proiectului se va reface digul de dirijare pe o lungime de 412,35 m, respectiv consolidarea de mal pe o lungime de 1.200 m. De asemenea, se va realiza decolmatarea albiei pe o lungime de 750 m şi trei epiuri (diguri de piatră sau de nuiele, construit transversal, cu un capăt încastrat în mal, pentru a regulariza cursul apei, a-i micşora lăţimea sau a apăra malurile de eroziuni) în lungime totală de 60 m. Oficialul ABAST a mai precizat că vor fi realizate şi opt traverse de consolidare, cu o lungime totală de 479 m.


Lucrările, gata înainte de Crăciun

Lucrarea ar urma să fie gata înainte de sărbătorile de iarnă, dau asigurări responsabilii.

„Prin îndeplinirea acestor obiective se urmăreşte reducerea riscului de incidenţă la inundaţii în zona proiectului, cu aproximativ 21,46%. Realizarea proiectului va avea consecinţe favorabile asupra mediului şi a vieţii socio-economice, contribuind la facilitarea dezvoltării durabile a zonei. Termenul de finalizare a proiectului conform contractului este 15 decembrie 2015”,

a arătat Cristina Vădan.

Primarul comunei, Petru Sofineţi, spune că lucrările sunt în curs de derulare, în sfârşit, după o multitudine de adrese trimise, de-a lungul timpului, la autorităţile centrale. „Digul e cam 80% gata; lucrează cu patru-cinci echipe! Pare o lucrare bună, dar mai e de lucru la partea de consolidare care intră în contact cu apa. Bine că se lucrează. Noi am făcut de-a lungul timpului adrese peste adrese pentru a se face lucrările de apărare de mal”, a arătat primarul din Remeţi.

Zona Crăciuneşti, anul viitor

Potrivit reprezentanţilor Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Maramureş, lucrările au două componente în zona Remeţi. Potrivit inginerului-şef Stelian Ivaşcu, la frontiera naturală cu Ucraina se execută un amplu program de investiţii. Pe Tisa, între borne, continuă investiţiile începute în anul 2008, din fonduri europene, de la Banca Mondială. Conform specialiştilor, sunt aproximativ 11-12 km de consolidări de maluri şi alţi 7 km de diguri. Aceste lucrări urmează a fi finalizate în luna decembrie a acestui an. De asemenea, se desfăşoară lucrarea de la Remeţi, care trebuie să fie gata până în 15 decembrie. „În cazul lucrării de la Remeţi, se face un comandament o dată pe lună pentru a se evalua stadiul lucrărilor”, a arătat Stelian Ivaşcu.

Odată finalizate aceste lucrări, malurile râului Tisa sunt apărate în faţa apelor, cu excepţia zonei frontului de captare de la Crăciuneşti, care ar putea intra în programul de investiţii anul viitor. „Nu s-a mai făcut nimic acolo de la inundaţiile din 2008-2009. Acolo avem aproximativ 50 ha de teren care se inundă. Tocmai de aceea am comunicat problema la cei responsabili. Ni s-a spus că se lucrează anul acesta mai jos de Sighet, în aval, iar la Crăciuneşti, probabil, anul viitor”, a precizat Vasile Lazarciuc, primarul comunei Bocicoiu Mare, de care aparţine şi satul Crăciuneşti.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și