Începând cu data de 1 ianuarie 2016, ţinerea câinilor în lanţ este interzisă în Ungaria. Cei care vor ţine câinii în lanţ vor fi amendaţi cu până la 150.000 de forinţi (circa 2.000 lei). O prevedere similară există şi în România încă din anul 2008, doar că sunt puţini cei care o cunosc, darămite să o şi aplice.

Preşedintele Federaţiei pentru Protecţia Animalelor şi Mediului, Marius Marinescu, a declarat, pentru dcnews.ro, că în România este interzisă ţinerea câinilor în lanţ din 2008, prin Legea 9, care-i şi poartă numele.

Marinescu a subliniat că această lege sancţionează relele tratamente şi cruzimile faţă de animale cu închisoare până la trei ani, legea trebuind să fie aplicată de Poliţia naţională, împreună cu Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Prin rău tratament se înţelege, conform legii, neasigurarea hranei pentru animale, neasigurarea asistenţei medicale şi neasigurarea libertăţii de mişcare.

„E o rânduială nescrisă”

Deşi legea există de aproape zece ani, în Maramureş, autorităţile locale nu au auzit niciodată de aşa ceva. „Sincer, despre ţinerea câinilor în lanţ, cum că ar fi interzisă, nu am auzit până acum. La sate, câinii sunt ţinuţi în lanţ şi închişi în cuşcă. Ţăranul ştie foarte clar care este rolul câinelui în gospodărie. E o rânduială nescrisă. Dar aşa e la noi, avem mai multă grijă de câini decât de noi. Oricum, aşa ceva nu se va putea aplica”, e convins Liviu Tamaş, primarul din Budeşti.

De prevederea mai sus amintită nu a auzit nici primarul din Coroieni, Gavrilă Ropan. La fel, nici primarul din Moisei, Toader Şteţco. Acesta din urmă consideră însă că legea trebuie aplicată, dacă ea există: „Treaba asta nu m-a interesat, că am avut alte lucruri, mai importante, de făcut. Omul ţine câinele în lanţ ca să nu muşte pe cineva. Eventual, se lasă din lanţ seara. Dar primarul are alte lucruri, mai importante de făcut”.

Conţinutul Legii 9 din 2008

Potrivit Legii, deţinătorii de animale au obligaţia de a asigura aplicarea normelor sanitare veterinare şi de zooigienă privind adăpostirea, hrănirea, îngrijirea, reproducţia, exploatarea, protecţia şi bunăstarea animalelor. În plus, au obligaţia de a avea un comportament lipsit de brutalitate faţă de acestea, de a nu le abandona şi/sau izgoni.

Legea interzice clar omorârea animalelor, cu intenţie, organizarea de lupte între animale sau cu animale, folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului. Sunt interzise şi intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau în scopuri necurative, cum ar fi tăierea cozii, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, tăierea ghearelor sau pilirea ciocului şi dinţilor. Cei care aleg să despartă puii de mamă mai repede de opt săptămâni de viaţă riscă să fie chiar amendaţi, potrivit prevederilor acestei legi.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și