„Problema noastră cea mai arzătoare în acest moment e legată de nişte sume care ni se impută, respectiv banii de hrană pentru copiii cu autism. Noi primeam aproximativ 7,5 – 8 lei pe zi pentru asta în cazul micuţilor sub 4 ani şi 11 lei pentru cei între 4 şi 18 ani, care învaţă în grădiniţe sau şcoli speciale. Acestor copii li se dă masă, dar nu toţi serveasc această masă. Au nevoi speciale, au un regim special. Nu ni se pare corect să ni se tragă aceşti bani din alocaţie. Este vorba despre aproximativ 2.000 lei şi sunt cam 30 copii”, a spus Iuliana Domuţa, preşedintele Sindicatului Asistenţilor Maternali Maramureş.

„Nu rămân nici bani de napolitană!”

Sindicaliştii opinează şi asupra faptului că odată eliminată această idemnizaţie pentru hrană, asistentul maternal va trebui să suporte din buzunarul propriu zgârcenia statului, întrucât diferenţa de bani rămasă e absolut jenantă. „Aceste imputări sunt absurde. Adică, dacă sunt eliminaţi aceşti 8 lei, rămâne o sumă infimă din care asistentul maternal nu poate suporta hrana copilului pe timpul unei zile. Pentru că nu e doar hrana consumată la şcoală. De banii rămaşi nu pot fi cumpărate nici napolitane”, a apreciat Florin Hossu, liderul Cartel Alfa Maramureş.

Dezinteresul statului român

Liderii de sindicat spun că au sesizat problema la Consiliul Judeţean Maramureş la începutul verii, dar s-au lovit de dezinteresul responsabililor. „Dacă statul român nu e în stare să plătească aceste sume, ar fi bine să ceară opinia asistenţilor maternali, să afle dacă acei copii iau sau nu masa la şcoală. Ei spun că banii trebuie să ajungă în şcoli indiferent dacă aceşti copii mănâncă sau nu acolo. Ieri (n.red. miercuri) am avut şedinţă la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Maramureş, am făcut o nouă solicitare. Nu am primit niciun răspuns”, a mai arătat Iuliana Domuţa.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și