Din păcate, în zilele noastre, istoria se repetă, doar că un alt guvern vine cu tot felul de măsuri aberante prin care să reducă cheltuielile, tot pe spatele populației. În colimator, intră și Educația din nou, care, în acest an, „beneficiază” de cel mai mic procent din PIB din ultimii 15-20 de ani.

Zilele trecute, fiecare școală din județ a trebuit să întocmească proiectul de încadrare care cuprinde orele de curs pentru clase pentru anul școlar 2023 / 2024. Elevii claselor primare, de gimnaziu și de liceu își pot alege câteva ore cu titlu de discipline opționale (CDȘ). După ce elevii acestor clase și-au ales opționalele, directorii s-au dus la Inspectoratul școlar cu proiectele de încadrare. Acolo, surpriză: inspectorii școlari le-au aruncat directorilor proiectele înapoi în brațe și să revină cu ele cu mai puține ore, adică le-au cerut indirect să taie din opționale. TOATE ACESTEA, în condițiile în care nu există vreun ordin de ministru sau modificări legislative care să reducă numărul acestor ore.

Directorii, slugarnici din păcate, s-au conformat și astfel, elevii au rămas fără o parte dintre orele de opțional pe care și le-au ales. Dacă exista vreun director cu coloană vertebrală, acesta lăsa proiectul de încadrare așa cum a fost votat de către Consiliile de administrație și nu aveau decât inspectorii să le modifice, încălcând legea. Dar frica de a avea un control de la Inspectorat sau de a fi dat afară din funcție a învins integritatea și legalitatea.

Spre exemplu, la C.N. „Dragoș-Vodă” s-a prezentat un inspector, un oarecare domn Sabău, care a adunat toți profesorii într-o ședință de Consiliu profesoral și a ținut o cuvântare cum că prea multe ore sunt / profesor, că prea multe opționale etc. Că ar putea rămâne ceva opționale la limba română și matematică, restul fiind nerelevante. Când l-am întrebat personal dacă toți profesorii sunt egali și că dacă toate disciplinele sunt la fel de importante, acesta mi-a replicat că „din păcate, profesorii sunt prea egali” (sic!). Bineînțeles că m-am enervat și l-am întrebat de ce a venit din Baia Mare în Sighet, doar pentru a ne enerva.

Din păcate, decizia a fost luată: elevii rămân fără o parte dintre opționalele pe care și le-au ales, profesorii cu mai puține ore (mai puțini bani la salariu) și statul român face economie pentru a nu știu câta oară pe seama educației. Poate ne mai spune domnul inspector Sabău că elevii sunt prea educați în România educată a lui Iohanna!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și